Иницијатива #МамеСуЗакон најављује протест #МамеСуЉуте!

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Иницијатива #МамеСуЗакон најављује протест #МамеСуЉуте!
Dec 6, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Данас је народна посланица и представница Иницијативе #МамеСуЗакон, Татјана Мацура у Скупштини Србије најавила протест под називом #МамеСуЉуте!

Протест ће се одржати у Београду на платоу испред зграде Владе Републике Србије у суботу, 15. децембра у подне.

Мацура је нагласила да је повод за протест испред Владе то што упркос најавама министара задужених за измене Закона о финансијској подршци породици са децом да ће се решити проблем мајки које примају надокнаде испод сваког достојанственог нивоа током породиљског одсуства, односно одсуства ради неге детета до краја 2018. године, то се нажалост не назире ни у 2019. години.

Kао што можемо да видимо, у Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2019. годину нису издвојена посебна средства која би била усмерана за подршку измене спорног Закона о финансијској подршци породици са децом.

Рационалнијом прерасподелом средстава у буџету можемо доћи до неопходних средстава за мајке које имају мање од 18 месеци радног стажа; оне жене које раде на црно или волонтирају годинама у државним предузећима и за систем су невидљиве; за предузетнице, међу којима је посебно угрожена група жена које имају фирме које пружају здравствене услуге; пољопривредне осигуранице; мајке деце са инвалидитетом; мајке које су се пре ступања на снагу спорног Закона охрабриле да роде треће, четврто и свако следеће дете и оне мајке које су најуспешније међу нама, а које су применом овог Закона кажњене.

Поред министра за рад и министарке задужене за демографију и популациону политику, подсећамо и министра финансија да питање мајки и њихових породица које ће и у 2019. гходини живети на ивици егзистенције мора да се најхитније реши.

Иницијатива #МамеСуЗакон на протест позива све оне који желе да наше захтеве подрже –труднице, маме, тате, баке, деке, политичаре без страначких обележја, односно све грађане.

Видимо се на протесту #МамеСуЉуте!

Leave a Reply