Иницијатива #МамеСуЗакон упутила захтев министру Зорану Ђорђевићу

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  Иницијатива #МамеСуЗакон упутила захтев министру Зорану Ђорђевићу
Sep 28, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Иницијатива #МамеСуЗакон данас је упутила захтев министру Зорану Ђорђевићу, министарки проф. др Славици Ђукић-Дејановић, министру др Синиши Малом и председници Владе Ани Брнабић за одржавање састанка на којем би им представници иницијативе представили Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом који је у скупштинску процедуру 25. септембра испред иницијативе предала народна посланица Татјана Мацура.

Писмо је упућено са намером да се отворено разговара о лошим ефектима примене Закона о финансијској подршци породици са децом који је ступио на снагу 01. јула ове године, а који је економски погодио једну групу жена које су се оствариле као мајке, а нажалост погодиће и многе које ће се тек остварити.

Забрињава нас што се у јавности ових дана министар Ђорђевић и министарка Ђукић-Дејановић осврћу само на један од десетак таргетираних проблема, посебно јер нам се чини да се ради о вероватно најмањој групи жена које су овим законом погођене. Искрено се надамо да су случајно изабрали проблем који се тиче одређивања висине максималне исплате надокнада и да по среди није стварање јаза међу мајкама и будућим мајкама на које се одредбе овог закона односе.

Такође, подсећамо да се један од предлога тиче и тога који је минимални, односно загарантовани износ који породиља може да прими по основу породиљског одсуства и одсуства ради неге детета. Наш предлог је да он не буде испод републичког минималца, као и то да се ова и све друге мере односе ретроактивно на оне који су овим законом данас оштећени.

У нади да нам је заједнички интерес да се овај закон промени иницијатива #МамеСуЗакон очекује позив на састанк како бисмо заједничким напорима решили настале горуће, егзистенцијалне пробломе одређеног броја породица са децом у Србији. Састанку би испред иницијативе присуствовале посланице Татјана Мацура и Љупка Михајловска, као и труднице и породиље које стоје иза иницијативе #МамеСуЗакон.

*У прилогу је писмо послато министру Зорану Ђорђевићу.

Pismo, strana 1 (83 downloads)
Pismo, strana 2 (73 downloads)

Leave a Reply