#МамеСуЗакон: Новости за вас. Нећемо ћутати.

Home  »  САОПШТЕЊА  »  #МамеСуЗакон: Новости за вас. Нећемо ћутати.
Oct 16, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Данас смо ја и моја пријатељица из Иницијативе #МамеСуЗакон, биле испред Скупштине како бисмо поделиле флајере посланицима, и скренуле пажњу да данас гласају да се на дневни ред уврсти Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Срамни закон је донет. Дискриминаторски закон. Мизогени закон. Закон који без трунке етике гази по достојанству свих будућих и већ остварених мајки. Тражимо измену закона. Тражимо подршку. За маме. Гласајте данас за маме. Заборавите посланички клуб, оставите страначка препуцавања за неки други сат, данас сви будите уз нас, стисните тастер за маме, за будућност наше деце.

Испред главног улаза, мук. Прилазе нам само поједини посланици, већином из опозиције, сликају се у знак подршке, пружају руку. Већина посланика владајуће коалиције иде на споредни улаз. Они који су ипак кренули на главни улаз, одлучно нас избегавају. Одмахују руком. Напрасно журе. Пролазе поред нас и праве се да нас не виде. Не дижу главу. Неки од најгласнијих у Скупштини, сада ћутке пролазе поред нас, не отпоздрављају ни добар дан. Поједине жене су још горе. Ана (заборавила презиме) из ДЈБ-а ми и не да да јој приђем, са удаљености изговара “Хвала!” и подиже руку у знак одбијања. Жена. Будућа мајка. Чланица назови опозиције. Шта онда очекивати од других и како се онда не запитати ко то седи у Скупштини и ко нас представља у Дому свих једнаких? Ко заступа и штити наша права? Ко доноси законе? Зар не би требало да су они наши представници? Да у Скупштини само акламују вољу народа?!

Иако смо се достојанствено држале, данас смо се изнад свега осетиле понижено, обесправљено, данас нам је владајућа коалиција поручила, по ко зна који пут да за њих не постојимо ван изборне кампање. Не подсећајте нас на све ствари које радимо погрешно, не желимо да знамо, желимо да и даље останете невидљиве за нас, као што и јесте. Не таласајте. Не борите се.

Новости за вас. Нећемо ћутати. Нећемо стајати мирно и дозвољавати вам да нас газите. Борићемо се. Још више. Немојте сумњати у то.

Хвала свима који су нас данас подржали јер су схватили колико је битна измена спорног закона.

Сандра и Ивана

 

ПС.

Пратиле смо усвајање дневног реда у Скупштини. У сали је било само 142 посланика јер је пре нашег предлога допуне настао хаос око утврђивања кворума. 129 није гласало, 13 је гласало ЗА. Јако нам је жао што свој посао не схватате озбиљно. Памтимо. Не одустајемо. #МамеСуЗакон.

Leave a Reply