#МамеСуЗакон у недељу у Новом Саду

Home  »  САОПШТЕЊА  »  #МамеСуЗакон у недељу у Новом Саду
Oct 29, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Следећа недеља доноси много активности за Иницијативу #МамеСуЗакон. Најпре ћемо у уторак покушати поново да ставимо измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом на дневни ред редовне седнице јесењег заседања уз надања да народне посланице и посланици неће остати имуни на зехтеве једне од најрањивијих и намногобројнијих друштвених група – мама и будућих мама, међу којима има и оних које за цео месец током породиљског, односно одсуства ради неге детета примају и мање од 1000 динара и то бруто. Да ли ће посланици притиснути тастер “ЗА” у уторак или ће гледати у под док председавајући позива на гласање сазнаћемо у уторак.

У недељу, 04. новембра Иницијатива #МамеСуЗакон стиже у Нови Сад са жељом да окупимо маме и будуће маме, али и све заинтересоване грађанке и грађане, на Тргу Слободе (код катедрале) и да, поред протеста којим желимо да подигнемо видљивост ове рањиве групе, представимо и несвакидашњу изложбу под називом #НевидљиваРадница. Изложбу ће чинити експонати који представљају коментаре жена које су на друштвеним мрежама под хаштагом #НевидљиваРадница одговарале на питање “Колико имате радног стажа који нигде није евидентиран и који вас чини невидљивом радницом?”

Током ове акције у коментарима на друштвеним мрежама добили смо на десетине личних искустава жена које су годинама за систем под различитим околностима биле невидљиве и нису могле да остваре своја радничка права. Зашто смо и ову акцију покренуле? У неколико наврата из последњих изјава министара задужених за примену пронаталитетних мера виделе смо да између редова шаљу поруку да жене не заслужују примања која су најмање у висини минималне зараде због тога што немају довољно месеци радног стажа, при чему су заборавили, случајно или намерно, да жене пре свега немају где да раде и да пролазе кроз различите видове дискриминације приликом тражења посла. Ово нажалост није проблем који је везан за приватни сектор само, већ је веома честа појава и у државној служби, а изузетно изражен ван великих градова и општина широм Србије.

За маме које погађа лоша примена Закона о финансијској подршци породици са децом време је луксуз и оне захтевају хитне измене одредби које су лоше осмишљене и које њих и њихове породице остављају на ивици егзистенције. Након протестне шетње одржане у Београду и протеста у Нишу идемо на север. Позивамо све заинтересоване грађанке и грађане да нас подрже у напорима да изменимо лош закон. Видимо се у недељу у Новом Саду, на Тргу Слободе од 15 до 17 часова на протесту и изложби #НевидљиваРадница. Иницијатива #МамеСуЗакон подржаће и протест “2 минута тишине” који се сваке недеље одржава на истом месту од 14:45 до 15:02.

Leave a Reply