Маме су љуте и не одустају од захтева све док се они у целости не реше

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Маме су љуте и не одустају од захтева све док се они у целости не реше
Dec 11, 2018 1 Comment ›› mamesuzakon

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић у петак је изјавила како је у припреми измена Закона о финансијској подршци породици са децом и још једном најавила да се већ почетком следеће године те измене могу наћи на дневном реду Народне скупштине.

Ово није први пут да труднице и породиље у Србији добијају уверавања да ће доћи до измена спорног закона и то готово увек уочи протеста које Иницијатива #МамеСуЗакон одржи или непосредно након протеста. Подсетимо се неких изјава.

18. септембра, непосредно пре одржавања велике протестне шетње у Београду на којој је било преко 1000 мама и будућих мама, као и оних који подржавају њихове захтеве, министрка је у изјави за „Блиц“ најавила измене закона до краја године. С обзиром да до сад није предлог измене закона стигао у Скупштину, а да је Скупштина пре само неколико дана усвојила буџет за 2019. годину и да у истом нису издвојена средства за маме и будуће маме, поставља се питање на какве је измене уопште мислила министарка Ђукић-Дејановић тада?

06. октобра у изјави датој „Слободној Европи“ министарка је изјавила да Закон о финансијској подршци породици са децом захтева најчешће измене. Истини за вољу, у периоду од децембра 2017. године до средине ове године закон јесте претрпео измену уводећи једну, на први поглед добру новину, али истовремено није решено ниједно спорно питање у вези са већ тада предвидљивим проблемима у примени истог.

05. новембра у изјави за „РТС“ министарка је проценила да је спорни закон „пронаталитетан“ и додала један несвакидашњи коментар у којем каже да „млада мајка може да ради од куће, да не стагнира док је на породиљском“ осврћући се на то колико је данас тешко ускладити посао и родитељство. Нисмо до краја сигурни на шта је тачно министарка мислила и у каквој је вези овај коментар са спорним законом, осим што ово можемо протумачити као препоруку мајкама да ако им надокнаде од 1000, 2000, 3000 динара нису довољне да покрију трошкове живота док су на породиљском одсуству или одсуству ради неге детета да могу остварити и додатну зараду флексибилним радом од куће са бебом.

Народна посланица Татјана Мацура најавила је 06. децембра на конференцији за медије протест који носи назив #МамеСуЉуте, а који ће се према плану Иницијативе одржати на платоу испред зграде Владе у суботу, 15. децембра у подне. Готово очекивано, већ следећег дана министарка Ђукић-Дејановић у изјави коју даје “Блицу” нас уверава да ће “неправда бити исправљена”. Министарка наводи неколико измена, а ми ћемо се на све најављене измене појединачно осврнути.

Прва измена тиче се мајки које имају највиша примања у Србији и тога да ће максимална надокнада која може бити исплаћена бити повећана са три на пет просечних републичких зарада, како је и било у претходном законском решењу. Иако се нажалост ради о једној малој групи жена, свакако је похвално то што ће се престати са кажњавењам жена које имају срећу да данас у Србији зарађују више од три просечне зараде.

Министарка се осврнула и на мајке које раде мање од 6 месеци и рекла да та примања “не смеју бити деградирајућа”. Шта то тачно значи? Из ове изјаве се наслућује да је планирано неко увећање надокнада, можда и примена неке нове формуле, али не знамо на који тачно начин и на коју се надокнаду тачно односи – на надокнаду за породиљско одсуство или на надоканаду за негу детата? Наравно, није објављена ни информација о коликом увећању је реч – ако је мајка добила решење на рецимо 900 динара, повећање је и ако ће јој будућа надокнада бити 3000 динара, али је то повећање и даље деградирајуће. О коликом се увећању тачно ради, на шта се односи и да ли ће ова измена важити ретроактивно за оне жене које већ јесу применом лошег закона деградиране не знамо ништа.

Министарка се осврнула и на оне тек запослене жене које су приморане да користе боловање ради одржавања трудноће и навела да ће и њима надокнаде бити увећане. Подсећамо министарку да проблем корисница трудничког боловања нису само надонаде и да је много већи проблем то што трудничко одсуство са посла не улази у обрачун до пуног износа надокнаде. То у пракси значи да је запослена будућа мајка која мора да користи трудничко боловање од првог дана за систем једнако невидљива као и она која је незапослена јер време које проведе на таквом боловању не улази у “чаробну формулу” за исплату пуне надокнаде.

За последње две ситуације решење је у новој формули која би се примењивала, а према којој би свака мајка, без обзира да ли је била у радном односу или не, имала право на фиксну надокнаду у висини републичког минималца, док би се варијабилни део односио на то колико је мајка радила пре отварања породиљског, обавезно рачунајући и трудничко. Такође, велики је проблем и то што је одређено да мајка мора у континуитету радити 18 месеци, што би у односу на објективну ситуацију на тржишту рада било примерено да се смањи на максималних 12 месеци.

Још једном напомињемо представницима Владе Републике Србије, посебно министрима задуженим за ова осетљива питања, да пажљиво слушамо шта говорите и на који начин козметичке измене најављујете као велике. Уверавамо вас да нећемо одустати од наших захтева све док се они и суштински не уваже. Јасно је као дан да у буџету за следећу годину нису планирана додатна издвајања за мајке и будуће мајке и да то мора хитно да се промени, а козметичке измене закона нас не интересују.

Видимо се на протесту у суботу у подне на платоу испред зграде Владе! Маме су љуте!

Comments

  1. Mirjana says:

    Molim Vas,zastite majke preduzetnice. Trece dete i samo godinu dana trudnickog…pri tim same placaju doprinose…

Leave a Reply