Маме, хоћемо ли на протест?

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Маме, хоћемо ли на протест?
Nov 26, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

У Скупштини Србије сутра почиње расправа о буџету за 2019. годину, а у предлогу који ће се наћи пред народним посланицима нису планирана додатна и неопходна издвајања за породиље у Србији, па чак ни она најмизернија која су представници министарстава најављивали.

Још једном нам је Влада Републике Србије окренула леђа и недвосмислено дала до знања да су пронаталитетне мере лепе само на папиру и да до реализације обећања, као ни разговора о горућим проблемима у Србији неће ускоро доћи.

Маме су љуте! Много смо љуте!

Покушаћемо да наш Предлога закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом додамо, па макар и као 63. тачку на дневном реду Четврте редовне седнице. Такође, припремиле смо и амандмане на буџетски предлог којима ћемо предложити прерасподелу средстава тако да буџет буде хуманији и да одговара реалним потребама друштва.

Игнорисање наших захтева довешће до нових протеста. То је последње што желимо, али на то ћемо бити принуђене уколико представници Министарства финансија и других надлежних министарстава не разумеју колико су наши проблеми горући – ево нас на прагу зиме, а велики број породиља ће примати износе од једва неколико хиљада динара.

Очекујемо да се наш или било који други предлог закона који би побољшао материјални статус тек остварених мајки и њихових породица стави на дневни ред и да се изврши рационалнија расподела буџетских средстава.

У неколико наврата смо говорили и представљали наш законски предлог, али за буџет је чини нама се најважнији онај који каже да се залажемо за то да свака мајка у Србији роком породиљског одсуства и одсуства ради неге детета прима надокнаду која не може бити мања од републичког минималаца, што би у дугорочном плану постао фиксни део, док би се варијабилни део рачунао у односу на број месеци радног стажа који мајка има иза себе.

Простора у буџету има, а да ли ће се мајке и будуће мајке наћи на протесту испред зграде Владе Републике Србије и да ли има довољно политичке воље да се предложене измене усвоје видећемо у току седнице која следи.

Leave a Reply