Министри Ђорђевић и Мали да се не крију иза министарке без портфеља!

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  Министри Ђорђевић и Мали да се не крију иза министарке без портфеља!
Oct 14, 2019 No Comments ›› mamesuzakon

Дневне новине “Блиц” од недеље 13. октобра преносе најаву министарке без портфеља, Славице Ђукић-Дејановић да ће се у буџету за 2020. годину издвојити додатна средства за бољу подршку породицама за друго дете, али и подршка породицама за свако пето дете која према актуелном закону немају готово никаква права.

Татјана Мацура, посланица Странке модерне Србије и оснивачица #MameSuZakon, оценила је ову најаву позитивном, али је подсетила да овакве најаве нису у надлежности министарства које предводи министарка Ђукић-Дејановић, већ да се о њима морају изјаснити и министар Ђорђевић и министар Мали који месецима беже од породиља.

“Досадашње најаве министарке Ђукић-Дејановић остале су само то – лепа слова на папиру, од измена нема ништа и за то су одговорни министри Ђорђевић и Мали”, изјавила је Мацура.

#MameSuZakon месецима уназад подсећају чланове Владе РС да се кључни проблеми у вези са применом Закона о финансијској подршци породици са децом тичу породица које очекују прво дете, те да мере које представници Владе најављују за свако следеће дете никако се не могу сматрати приоритетним. Драстичан је пад броја првих беба рођених у породици, годишње је 1000 првих беба мање. Ми мислимо да је то због тога што се све већи број породица одлучује за одлазак из Србије, те се прве бебе рађају на неком другом месту, а не овде.

Да подсетимо које то измене будуће мајке и мајке које примају надокнаде од неколико стотина или неколико хиљада динара у ствари траже:

• Измене које мајке и будуће мајке у Србији очекују морају се односити на број месеци који улазе у обрачун надокнаде током породиљског одсуства, односно одсуства ради неге детета – број месеци се мора смањити са 18 на 12.

• Затим, неопходно је гарантовати свим будућим мајкама надокнаду најмање у висини републичког минималца, као и примену другачије формуле за обрачун надокнада – при чему би фиксни део био минималац, а варијабилни би се рачунао на основу броја месеци колико је породиља била или није била у радном односу, као и измену по којој би одржавање трудноће било урачунато у надокнаду.

• Никако не заборавити мајке деце са инвалидитетом на које се односи једна срамна противуствна одредба. Не смемо заборавити и на мајке предузетнице, које готово да и не могу користити породиљско одсуство као остале мајке. Наравно и пољопривреднице које су вишеструко дискриминисане, као и мајке које зарађују више од три просечне зараде.

У међувремену смо сазнали и за додатне проблеме који имају неке специфичне категорије жена у вези са применом Закона о финансијској подршци породици са децом – жене које у приватној пракси пружају услуге здравствене заштите, као и самосталне уметнице.

“Позивам министра за рад и министра финансија да изађу из сенке министарке Славице Ђукић-Дејановић иза које се већ 15 месеци крију, и да приступе суштинским изменама закона, односно да се  не баве најавама измена које су козметичке и популистичке”, закључила је Мацура.

Leave a Reply