Одржан састанак представница иницијативе #МамеСуЗакон и саветница министарке  проф. др Славице Ђукић Дејановић

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Одржан састанак представница иницијативе #МамеСуЗакон и саветница министарке  проф. др Славице Ђукић Дејановић
Oct 9, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

У уторак, 09.10.2018.године, су се представнице иницијативе #МамеСуЗакон састале са саветницама министарке проф. др Славице Дјукић Дејановић и информисале их о предложеним изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Испред иницијативе састанку су присуствовале Татјана Мацура, Љупка Михајловска, Драгана Ристић, Милена Јовичић и Данијела Николић, док су испред Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику састанку присуствовале самостална саветница Маја Ђорђевић и Тина Аничић, задужена за односе с јавношћу. Министарка је због раније испланираних обавеза била спречена да присуствује овом састанку.

Представнице иницијативе #МамеСуЗакон говориле су о томе да кључни проблеми у примени закона који је ступио на снагу 01. јула леже у чињеници да је женама јако тешко да вежу 18 месеци радног стажа како би оствариле право на пуну надокнаду за време породиљског одсуства и одсуства ради неге детета и да се то у пракси не дешава због тога што жене не желе да раде, већ због тога што немају где да реде, зато што годинама волонтирају у државним фирмама, раде на црно, преко омладинских задруга и слично и за систем су практично невидљиве.

Због великог броја “невидљивих радница” представнице иницијативе објасниле су да је неопходно да све те жене држава на неки начин препозна и у буџету обезбеди средства која ће свакој будућој мајци, без обзира да ли је за систем видљива или невидљива, обезбедити месечна примања у висини републичког минималца док одсуствују са посла ради неге детета након породјаја. Као дугорочну меру предложиле су да минималац постане фиксни део који би био намењен свим мајкама, а да се варијабилни део рачуна у односу на број месеци колико су биле у радном односу.

Саветнице министарке проф. др Дјукић Дејановић говориле су о томе колико су свесне проблема да се данашње породице охрабре да имају једно, односно прво дете и да је у 2017. години родјено 1000 “првих беба” мање него у 2016. години, а што може бити и последица велике миграције становништва и одласка великог броја људи из Србије. Обећале су да ће све информације са састанка и предложене измене закона проследити министарки и детаљно је информисати о ставкама које јесу горуће и које се пре свега тичу “невидљивих радница”.

Очекујемо позиве на састанке и из других министарстава којима смо се недавно обратиле (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство финансија), као и позив председнице Владе Републике Србије.

Док се не реше горући проблеми који велику групу жена и њихових породица егзистенцијално угрожавају иницијатива #МамеСуЗакон ће наставити са својим активностима, а прва следећа велика акција је протест који ћемо одржати у центру Ниша у четвртак од 17 часова.

Leave a Reply