Протест – маме су мафија?

Home  »  ПРОТЕСТ  »  Протест – маме су мафија?
Feb 21, 2019 No Comments ›› mamesuzakon

Иницијатива #МамеСуЗакон најављује протест за недељу, 24. фебруар 2019.године. Окупљање ће бити на платоу испред Филозофског факултета у подне, након чега ће се кренути у протестну шетњу до зграде Владе Републике Србије, где ће се окупљеним грађанима обратити представнице Иницијативе и где ће бити организован мањи перформанс. Протест носи назив “Маме су мафија?”

Од прве скупштинске расправе у којој су будуће мајке и мајке у Србији проглашене “породиљском мафијом” прошло је више 14 месеци, а од усвајања срамног Закона о финансијској подршци породици са децом скоро 8 месеци. Изговор за усвајање таквог закона био је наводни обрачун са оним женама за које се претпоставља да би вршиле злоупотребе.

Претпоставити да су труднице и породиље највећи проблем у земљи у којој цвета рад на црно и сви други облици неплаћеног рада је, у најмању руку, срамно. Последњих осам месеци преплављени смо решењима породиља које добијају надокнаде некад и мање од 300 динара месечно!

Упркос томе што су представници Владе крајем прошле године по ко зна који пут најавили измене и допуне једног од најлошијих закона у новијој историји Србије за почетак ове године, то се нажалост још увек није догодило. По ко зна који пут су изневерена очекивања трудница, породиља и њихових породица чија је егзистенција данас угрожена.

Подсетићемо вас само на неке од парола које су од стране Владе пласиране како би се подстицало веће рађане: Рађај, не одгађај; Мање речи, нек’ закмечи… Жене су рађале и мање причале, а дочекале су их мизерне надокнаде од једва пар стотина динара и то са закашњењем.

Да не постоје искрене намере Владе да се ова питања реше говоре и нови законски предлози који долазе у скупштинаку процедуру, као што је Закон о здравственом осигурању у којем се број месеци који улази у обрачун надокнаде током трудничког одсуства повећава са 3 на 12 месеци, поново под изговором да је неопходно спречити злоупотребе. Недвосмислена је намера Владе да будуће мајке и мајке прогласи мафијашицама, а себе ослободи сваке одговорности.

Апелујемо на министра Ђорђевића, министра Малог, председницу Владе, Ану Брнабић да се проблеми трудница и породиља најхитније реше. Подсећамо их које је одредбе потребно најхитније изменити:

• обезбедити свакој будућој мајци надокнаду не мању од минималне зараде (наћи бољу, недискриминишућу формулу за обрачун надоканада која би имала фиксни и варијабилни део)
• број месеци који улазе у обрачун надокнада након порођаја смањити са 18 на 12
• предузетницама не укидати радни стаж током одсуства ради неге детета, односно не излагати их додатним трошковима
• не укидати неопходне надокнаде родитељима деце са инвалидитетом
• престати са кажњавањем жена које су се својим радом и знањем избориле за веће плате
• не дискриминисати пољопривредне осигуранице – мајка је мајка
• трудничко боловање мора бити урачунато у обрачун надоканда – одржавање трудноће на боловању није хир
• не дискриминисати децу која су рођена пре ступања на снагу овог закона као треће, четврто и свако следеће дете, а која немају навршених 10 година
• не кажњавати родитеље и децу која из медицински оправданих разлога не могу бити вакцинисана

Грађане позивамо да се окупимо у што већем броју у недељу, 24. фебруара у подне на платоу испред Филозофског факултета и да заједно у протестној шетњи до зграде Владе пружимо подршку трудницама, породиљама и њиховим породицама.

Маме нису мафија!

Видео Н1.

Leave a Reply