Расправа у Београду – Када се породим примаћу 3.600 динара месечно!

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  Расправа у Београду – Када се породим примаћу 3.600 динара месечно!
Sep 19, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Јуче, 18.09.2018. године,  је у Малој сали Градске општине Стари град одржана друга отворена расправа о лошим ефектима примене Закона о финансијској подршци породици са децом. У расправи су учествовале труднице на које се закон који је недавно ступио на снагу односи, представници невладиних организација, политичких организација и један заинтересовани будући отац.

Вања Мацановић из Аутономног женског центра осврнула са на проблематичну одредбу у оквиру члана 26. која се тиче условљавања исплате дечијег додатка за децу која похађају, односно не похађају редовно основну и средњу школу, сматрајући да дискриминација деце по тој основи не сме постојати с обзиром да деца нису одговорна за евентуално не похађање наставе, већ родитељи, а да су она управо та која су санкционисана.

Драгана Р., двадесетшестогодишња трудница пред порођајем, изнела је своје лично искуство и све присутне оставила без текста. Наиме, Драгана је одмах након завршеног факултета волонтирала у јавном предузећу две године (без финансијске надокнаде), затим се запослила на одређено и пре него што је остала у другом стању имала је тек неколико месеци радног стажа. Она је принуђена да одржава трудноћу, због чега је у контакту са Секретаријатом за социјалну заштиту сазнала да ће након породиљског одсуства, а по основу неге детета примати тек 3.600 динара месечно. Укратко, факултетеки образована жена, која је највећи део свог радног искуства провела волонтирајући, сада је кажњена и егзистенцијално угрожена само због тога што се одлучила да роди прво дете.

Ферида Чустовић, одборница у Скупштини Града Београда, нагласила је да је подршка јавности групи жена на које се односе одредбе овог закона неопходна како би се извршио притисак на Министарство за рад. Они морају да не затварају очи пред овим великим проблемом и морају у најкраћем року извршити адекватне измене.

Народна посланица, Љупка Михајловска осврнула се на одредбу која се тиче надокнаде за туђу негу и помоћ која је ускраћена деци која по основу инвалидитета имају праву на исту. Министарство је као разлог навело то што мајке имају право на надокнаде по основу породиљског и одсуства са посла ради неге детета, при чему су још једном показали неразумевање намена ових у потпуности различитих надокнада. Михајловска је нагласала да се спорни став којим се укида надокнада за туђу негу и помоћ мора избрисати.

Покрет центра наставља са отвореним расправама у акцији “Маме су закон!”, а следећа ће се одржати у четвртак у Крагујевцу. Коначан Предлог измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинску процедуру предаће народна посланица Татјана Мацура заједно са заинтересованим трудницама и породиљама 25. септембра у подне.

Leave a Reply