Саопштење иницијативе #МамеСуЗакон поводом изјаве министра Ђорђевића током гостовања на ТВ Пинк

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Саопштење иницијативе #МамеСуЗакон поводом изјаве министра Ђорђевића током гостовања на ТВ Пинк
Oct 2, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Закон о финансијској подршци породици са децом ступио је на снагу 01. јула и већ на самом почетку можемо видети да ће као последицу лоших ефеката примене истог многе жене и њихове породице доћи у ситуацију да се због нереалних износа које ће примати током породиљског одсуства и одсуства ради неге детета борити за голу егзистенцију. У питању су решења које породиље увелико добијају на износе од 1000, 2000, 3000 динара.

Јутрос је ресорни министар гостујући на ТВ Пинк говорио о томе да је протест који је одржан на улицама Београда 25. септембра у присуству више од 1000 трудница и породиља и њихових породица политички обојен. Заборавио је да нагласи да је протест остао страначки необојен и да ће све даље активности бити такве.

Политика није резервисана само за представнике власти, већ и за грађане. Овај закон и примена истог јесте политика и директно се тиче једне од најосетљивијих друштвених група у Србији данас – трудница и породиља. Грађани се баве политиком, а гласни су онда када их политика коју изгласа владајућа већина толико погађа да немају другог избора.

Озбиљност проблема се огледа у томе да смо свесни да морају постојати краткорочне и дугорочне мере којима Министарство мора прибећи како игнорисањем тих проблема не би обесмислили сет добрих пронаталитетних мера које се налазе у истом закону.

Предлог који смо у скупштинску процедуру предале са Татјаном Мацуром, народном посланицом која се овим питањима активно бави од децембра прошле године, је такав да искључиво решава проблем који можемо назвати “гори нам кућа”, а истим “гасимо пожар”, односно представља краткорочну меру. И након усвајања овог или било ког другог предлога који може да реши садашње проблеме, Министарство за рад мора бити свесно да се око овог питања мора проширити расправа и наћи боља формула за израчунавање припадајућих надокнада, а која ниједну породиљу неће оставити без достојанствених примања са тек рођеном бебом или бебама.

Дугорочно, о износу у висини минималца који би припадао свим породиљама можемо размишљати као о фиксном додатку намењеног свим женама док траје породиљско одсуство и одсуство ради неге детета, а предлажемо да варијабилни део буде рачунат на основу броја месеци које је породиља пре тога провела у радном односу. Тако не бисмо дошли у ситуацију да по било ком основу било која жена трпи дискриминацију.

Ово су само неке од идеја за краткорочно и дугорочно решавање овог горућег проблема, а ми свакако желимо да разговарамо. Верујемо да нам је решавање насталих проблема заједнички интерес и да нема потребе за ружним прозивкама путем средстава јавног информисања, посебно када на исте нисмо у прилици да одговоримо.

Још једном напомињемо, #MameSuZakon не траже смену министра и сваки захтев у том смеру без претхеног покушаја да се проблем на неки други начин реши сматрамо незрелим и решењем које се захтева тек у крајњој нужди када све друге опције нестану. Инсистирањем на хитној смени бисмо само продужили агонију породиља и њихових породица с обзиром да то административно питање није једноставно и захтева време које ове породице немају. Дакле, #МамеСуЗакон желе да заједничким снагама у најкраћем могућем року решимо егзистенцијални проблем великог броја породица у Србији насталих услед примене лошег закона.

#МameSuZakon, 01. октобар 2018. године

Leave a Reply