Saopštenja

Bezbolan porođaj za sve!

Epidural je od 1. januara 2016. godine besplatan u Srbiji, ali u praksi to ne važi za sve žene. Želeli smo da proverimo zašto je to tako.

Pitali smo žene da li su i pored činjenice da je epidural besplatan ipak nešto morale da plate. Odgovore je dalo 414 žena, a od njih 55 odsto reklo je da i 45 odsto je reklo ne.

Takođe, preko 2000 žena svoje iskustvo je opisalo i podelilo sa nama i na osnovu svega što smo čuli izvodimo sledeći zaključak:

Epidural jeste besplatan, ali usled nedostatka osoblja, posebno anesteziologa, žene su prinuđene ili da same pronalaze lekare na koje mogu da računaju na porođaju ili da one koji su tu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se porađaju koruptivnim radnjama “motivišu” da proceduru obave.

Iznosi koje su žene izdvajale za bezbolan porođaj kreću se od 50 do 500 evra, u zavisnosti o kom je porodilištu reč i od toga da li su dobile samo anesteziologa ili je pored anesteziologa u čitavu aktivnost uključen i ginekolog, što se naziva “paketom”.

Žene su u svojim odgovorima govorile o negativnim iskustvima u gotovo svim porodilištima u Srbiji. Dakle, praksa naplate besplatnog epidurala svuda je ista ili slična. Osim jednog – “Dr Dragiša Mišović” je jedino porodilište za koje su žene koje su sa nama delile svoja iskustva imale samo reči hvale, a u kojem se usluge koje su besplatne zaista i ne naplaćuju. 

Epidural je važna podrška ženama koje su u strahu i koje trpe veliku bol prilikom porođaja, a uskraćivanje ove usluge je jednostavno nehumano.

Pozivamo Ministarstvo zdravlja da nađu način kako da se obezbedi dovoljan broj anesteziologa, ali i da ispitaju ove navode i zaposlene u porodilištima podsete da je uzimanje novca za pružanje ove besplatne usluge u suprotnosti sa zakonom.

Mame su zakon će sa velikom pažnjom pratiti kako će se ovaj problem rešiti. Za bezbolan i dostojanstven porođaj dostupan svima koje to žele! 

#DižemGlasZaMame 

#MameNisuSame 

#MameSuZakon

#EpiduralSrbija