Saopštenja

Brnabić i Macura razgovorom do novih izmena u korist porodilja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa Tatjanom Macurom, predsednicom Udruženja “Mame su zakon”. Razgovarale su o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su racionalne i sprovodive, u odnosu na realne kapacitete koji postoje u usvojenom rebalansu budžeta.

Pored izmena koje su najavljene i koje su u direktnoj vezi sa nedavnim odlukama Ustavnog suda Srbije, Macura je navela da bi bilo moguće sprovesti i izmene koje se tiču majki koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade, ali i izmene koje se tiču porodica koje imaju više od četvoro dece, ali da je moguće sprovesti i izmene koje bi olakšale materinstvo i preduzetnicama – u delu koji se tiče načina obračuna naknada i prenošenja odsustva na partnera.

Pored ovih izmena, razgovarale su i o problemima koji se tiču trudnica, a imaju veze sa uslugama koje se ne mogu izvršiti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao što je recimo neinvazivni prenatalni test koji bi morao postati dostupan svim trudnicama po znatno povoljnijim uslovima nego što je to danas.

Brnabić i Macura složile su se da će i u narednom periodu nastaviti da razgovaraju o ovoj temi, koja je važna ne samo za trudnice, porodilje i majke već i za čitavo društvo kao i da su ovakvi otvoreni razgovori najbolji put do pronalaska najboljeg rešenja i zaštite interesa svih majki.

Udruženje “Mame su zakon” zahvalilo se predsednici Vlade na prijemu i razgovoru, i oni će u budućem poeriodu nastaviti da prate tok izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kao i druge zakone i uredbe koje se odnose na žene, decu i porodice u Srbiji.

Beograd,
19. maj 2021. godine