Saopštenja

Da mame i bebe budu bezbedne

Povodom protesta koji se već dva dana odvijaju u Beogradu i drugim gradovima, Udruženje Mame su zakon saopštava sledeće.

Naše Udruženje je osnovano sa ciljem da se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom izmeni i dopuni na način koji će biti prihvatljiviji za trudnice, porodilje i decu u našoj državi i naš primarni fokus je oduvek bio ovaj konkretni zakon. Međutim, imajući u vidu potresne događaje u prethodnih 48 sati, osećamo da vam dugujemo više od tišine.

Najoštrije osuđujemo:

🔴 Svakoga ko je lomio, palio, uništavao bez razloga.
Svakoga ko se pojavio na protestu sa skrivenim namerama, bio plaćen ili ne.

🔴 Svakog pripadnika organa reda za brutalno ophodjenje prema nenaoružanim demonstrantima koji ne pružaju otpor.

🔴 Svakoga ko nije razmišljao o tome da se blizu epicentra dešavanja nalaze dva najveća porodilišta u Beogradu i o tome da će suzavac ugroziti tek rođene bebe i tek porođene majke, trudnice koje održavaju trudniću, kao i zaposlene u bolnici.

🔴 Svakoga ko je iskoristio protest da iskali svoje lične frustracije, bahatost, moć ili komplekse.

Podsećamo na to da smo svi na istoj strani u borbi za dostojanstven život u ovoj zemlji. Zato ovim putem pozivamo i sve učesnike u protestu da svoje nezadovoljstvo iskažu na što mirniji mogući način, kao što su Mame su zakon to učinile septembra 2018. godine i nekim kasnijim prilikama.

Hvala svima koji dolaze na mirne proteste sa maskama i poštuju sve mere zaštite od corona virusa, jer tako štite i sebe i druge u jeku epidemije.
Borimo se zajedno za ono što zaslužujemo, ali u isto vreme budimo odgovorni. Čuvajmo svoje gradove i čuvajmo jedni druge.

Vaše
MAME SU ZAKON