Saopštenja

Da tate mogu da preuzmu brigu o svojoj deci

TateDa li ste znali da očevi čije su supruge preduzetnice NEMAJU PRAVO da, kao i ostali očevi, preuzmu brigu o detetu nakon detetovog trećeg meseca života? Danas smo korak bliže da se to promeni.

Kao što vam je poznato, nedavno smo u skupštinsku proceduru predale Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji će, ukoliko ga Skupština usvoji, omogućiti trudnicama preduzetnicama pravo na punu nadoknadu tokom održavanja trudnoće. Takođe, poznato vam je da je i predsednik države u svom poslednjem obraćanju građanima Srbije podržao zahteve Mame su zakon i najavio izmene ne samo tog, već i seta drugih zakona o kojima poslednjih nekoliko godina govorimao, a koji će, ako ih Skupština usvoji, položaj trudnica i porodilja preduzetnica učiniti boljim.

U nizu problema koji pogađaju trudnice i majke preduzetnice jedan se posebno ističe kao važan, a on se, na našu i vašu sreću, može rešiti relativno lako, uz ne tako veliko remećenje nedavno usvojenog budžeta, uz malo političke volje i razumevanja. Radi se o pravu da partneri preduzetnica preuzmu period odsustva sa posla posle 3 meseca od rođenja bebe, pa do detetove prve godine. Ovo pravo inače imaju žene koje sa poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu, a kao što smo naveli – to pravo nemaju preduzetnice jer ih Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom tretira kao nezaposlene i neravnopravne.

Preduzetnicama koje žele da svoj posao ostave aktivnim od izuzetnog je značaja da mogu jedan period brige o detetu da prenesu na partnera, jer njihovi klijenti i saradnici, ma koliko bili empatični i puni razumevanja, jednostavno ne mogu dugo da ostanu bez određene usluge ili saradnje i okreću se drugima u istoj branši.

Da bismo osigurali to da sve ovo ne ostane na nivou prednovogodišnjih obećanja, da majka preduzetnica održi i posao aktivnim, da nastavi da zapošljava i puni budžet Republike Srbije danas smo u skupštinsku proceduru predali i Predlog izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Podsećamo da je broj preduzetnica u Srbiji preko 100.000 i da se iz godine u godinu taj broj povećava, dok je broj onih koje se nalaze u najreproduktivnijim godinama oko 40.000.

Ukoliko Vlada i nadležna ministarstva prihvate ovaj predlog, a narodni poslanici izglasaju izmene majke preduzetnice moći će posle trećeg meseca bebinog života da brigu o detetu prenesu na svoje partnere i nastave da bezbrižno vode svoje biznise.