Дижем глас за маме – пут до квалитетнијих измена Закона о финансијској подршци породици са децом

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Дижем глас за маме – пут до квалитетнијих измена Закона о финансијској подршци породици са децом
Apr 2, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Удружење „Маме су закон“ упутило је предлог измена и допуна Нацрта закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом за крај јавне расправе коју је покренуло новоформирано Министарство за бригу о породици које води министар Ратко Дмитровић.

Из нашег предлога као најважније издвајамо следеће:
– Да се смањи број месеци који улазе у обрачун накнада на разумних 12 месеци, што је у складу са праксом највећег броја држава Европске уније.
– Да се свим породиљама гарантује минимална накнада најмање у висини републичког минималца, како ниједна породиља више не би била понижена са тек неколико стотина динара кроз накнаду која поносно носи назив „финансијска подршка“.
– Да трудничко боловање улази у обрачун накнаде – жене не одсуствују са посла ради одржавања трудноће из хира.
– Да се изједначе права предузетница породиља са осталим породиљама (нови систем обрачуна накнада, могућност преношења одсуства ради неге детета на партнера, две године одсуства са посла за треће дете).
– Да се не умањују накнаде женама које зарађују више од три просечне зараде.
– Да се уведе подршка за породице које имају више од четворо деце.
– Да се препознају самосталне уметнице као посебна категорија породиља погођених овим законом.

Желимо да похвалимо предложене измене од стране надлежног Министатства које се тичу мајки деце са инвалидитетом, пољопривредних осигураница и мајки које су имале накнаде мање од минималне зараде током прва три месеца од порођаја, као и казнене мере које су усмерене на грешке које могу направити јавни службеници, због чега ће бити санкционисани и они лично, али и њихови надређени, као и сама институција.

Имајући у виду да је скупштинска расправа најављена за мај/јун ове године, у наредним данима обратићемо се и народним посланицима од којих очекујемо безрезервну подршку управо због чињенице да су директно изабрани да представљају грађане у законодавном телу.

„Сматрамо да су наши захтеви рационални, да имају утемељење у буџету Републике Србије и с тим у вези очекујемо да највећи број наших предлога буде подржан од стране министра Дмитровића и његовог Министарства, Владе и Народне скупштине. Наша борба траје од децембра 2017. године, од прве расправе о овом Закону у Скупштини Србије и надамо се да је до сада свима јасно да жене из „Маме су закон“ не одустају. Неразумевање надлежних за нас није опција и уколико до истог дође најављујемо протест уочи усвајања измена Закона. Позивамо грађане и медије да прате наш рад, да нас подрже и да се придруже акцији „Дижем глас за маме!“ која има за циљ да дођемо до квалитетних измена лошег Закона“, изјавила је Татјана Мацура, председница удружења.

Leave a Reply