Saopštenja

Dve godine kasnije – gde se izgubila populaciona politika?

Ministar odlazeće vlade, Zoran Đorđević, pre nekoliko dana u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo za rad najavio je čak 5 novih zakona ili izmena postojećih o kojima će se raspravljati početkom zasedanja novog skupštinskog saziva. Međutim, izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u toj najavi nema. 

Ministarka koja je u odlazećoj vladi bila zadužena za populacionui pronatalitetnu politiku, Slavica Đukić Dejanović, a koja je u javnosti najčešće govorila o rokovima i najavljivala izmene lošeg Zakona, od izbora na ovamo kao da je u zemlju propala, nema od nje ni traga, ni glasa.

Tatjana Macura, bivša narodna poslanica Stranke moderne Srbije i osnivačica udruženja Mame su zakon tim povodom izjavila je sledeće: “Pre dve godine sam predala u skupštinsku proceduru Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji sam napisala u saradnji sa građanima koji su dolazili na otvorene rasprave koje sam organizovala  u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu ili su mi se obratili na neki drugi način. To je sveukupno dobar predlog koji uključuje desetak ključnih izmena i koji ne bi ostavio nijednu porodilju bez primanja kao što je to danas slučaj. Od trenutka primene ovog Zakona oko 40.0000 žena prima nadoknade manje od onih koje su primale dok nisu prešle na porodiljsko odsustvo ili odsustvo radi nege deteta. Ako znamo da se u Srbiji godišnje rodi oko 60.000 dece, a da trećina majki ostaje bez primanja u visini onih koje je imala pre odlaska na porodiljsko, onda lako dolazimo do podatka da je u pitanju najmanje 40.0000 žena koje su oštećene primenom ovog Zakona od jula 2018. godine do danas.”

Dodala je da su ovim Zakonom najviše pogođene one majke koje su zaposlene na crnom ili sivom  tržištu rada, nezaposlene majke, majke koje su rodile decu sa invaliditetom, majke preduzetnice, majke poljoprivredne osiguranice, majke koje su primale plate koje su više od tri republička proseka, majke koje su morale da održavaju trudnoću, majke koje nemaju 18 meseci vezanog radnog staža itd. Država je pre dve godine sve ove žene ostavila na cedilu, a pandemija virusa korona je samo pogoršala tu situaciju.

Macura nas je podsetila na to koliko su pojedini ministri iz odlazeće vlade banalizovali ovaj egzistencijalni problem pa su na lokalne samouprave usmeravali novac namenjen održavanju pozorišnih predstava ili peglanju veša sa ciljem da se kroz takve projekte tobož podiže natalitet. Dodala je: “Novca u budžetu očigledno ima, ali se troši na pogrešan način. Rasipa se na beznačajne projekte, na preglomaznu administraciju ili se novac pumpa u ministarstva kojima u ovom trenutku nije neophodan toliki novac.”

Podsećamo odlazeće ministre, ali i one koji će doći na njihovo mesto da obećanja koja se daju građanima i građankama Srbije, posebno ona izgovorena u Skupštini Srbije, moraju da se ispune. Pitanje populacione i pronatalitetne politike ne može tako iznenada da postane demode i da ne predstavlja neki poseban značaj za one koji su pre samo tri meseca pod parolom “Za našu decu” osvojili apsolutnu skupštinsku većinu.