Две године касније – где се изгубила популациона политика?

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  Две године касније – где се изгубила популациона политика?
Sep 25, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Министар одлазеће владе, Зоран Ђорђевић, пре неколико дана у саопштењу које је издало Министарство за рад најавио је чак 5 нових закона или измена постојећих о којима ће се расправљати почетком заседања новог скупштинског сазива. Међутим, измена Закона о финансијској подршци породици са децом у тој најави нема. 

 

Министарка која је у одлазећој влади била задужена за популационуи пронаталитетну политику, Славица Ђукић Дејановић, а која је у јавности најчешће говорила о роковима и најављивала измене лошег Закона, од избора на овамо као да је у земљу пропала, нема од ње ни трага, ни гласа.

 

Татјана Мацура, бивша народна посланица Странке модерне Србије и оснивачица удружења Маме су закон тим поводом изјавила је следеће: “Пре две године сам предала у скупштинску процедуру Предлог измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом који сам написала у сарадњи са грађанима који су долазили на отворене расправе које сам организовала  у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу или су ми се обратили на неки други начин. То је свеукупно добар предлог који укључује десетак кључних измена и који не би оставио ниједну породиљу без примања као што је то данас случај. Од тренутка примене овог Закона око 40.0000 жена прима надокнаде мање од оних које су примале док нису прешле на породиљско одсуство или одсуство ради неге детета. Ако знамо да се у Србији годишње роди око 60.000 деце, а да трећина мајки остаје без примања у висини оних које је имала пре одласка на породиљско, онда лако долазимо до податка да је у питању најмање 40.0000 жена које су оштећене применом овог Закона од јула 2018. године до данас.”

 

Додала је да су овим Законом највише погођене оне мајке које су запослене на црном или сивом  тржишту рада, незапослене мајке, мајке које су родиле децу са инвалидитетом, мајке предузетнице, мајке пољопривредне осигуранице, мајке које су примале плате које су више од три републичка просека, мајке које су морале да одржавају трудноћу, мајке које немају 18 месеци везаног радног стажа итд. Држава је пре две године све ове жене оставила на цедилу, а пандемија вируса корона је само погоршала ту ситуацију.

 

Мацура нас је подсетила на то колико су поједини министри из одлазеће владе банализовали овај егзистенцијални проблем па су на локалне самоуправе усмеравали новац намењен одржавању позоришних представа или пеглању веша са циљем да се кроз такве пројекте тобож подиже наталитет. Додала је: “Новца у буџету очигледно има, али се троши на погрешан начин. Расипа се на безначајне пројекте, на прегломазну администрацију или се новац пумпа у министарства којима у овом тренутку није неопходан толики новац.”

 

Подсећамо одлазеће министре, али и оне који ће доћи на њихово место да обећања која се дају грађанима и грађанкама Србије, посебно она изговорена у Скупштини Србије, морају да се испуне. Питање популационе и пронаталитетне политике не може тако изненада да постане демоде и да не представља неки посебан значај за оне који су пре само три месеца под паролом “За нашу децу” освојили апсолутну скупштинску већину. 

Leave a Reply