Saopštenja

Frilenserke, zaustavite aplauz!

Frilenserke zaustavite aplauzU objedinjenoj raspravi sa raspravom o budžetu za 2023. godinu, na pretposlednjoj sednici Narodne skupštine usvojena je izmena Zakona o porezu na dohodak građana kojim je osobama koje posluju preko interneta, frilenserkama i frilenserima, utvrđena obaveza koju imaju prema državi.

Ovo je druga u nizu izmena propisa koji se odnose na frilenserke i frilensere u veoma kratkom vremenskom periodu i svaka od njih se odnosila isključivo na obaveze koje će imati budući poreski obveznici, ali gotovo da nema izmene koja će se odnositi na njihova prava.

U pogledu obaveza prema državi frilenserke i frilenseri moći će, u zavisnosti od obima posla koji imaju, da se odluče za jedan od dva načina samooporezivanja. Sa druge strane, kada su prava u pitanju, ne mogu da računaju na gotovo ništa.

Najozbiljnjije posledice primene ovakvih propisa mogu imati frilenserke koje se odluče za to da ostanu u drugom stanju i postanu majke jer neće imati pravo na plaćeno trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno sve ono na šta imaju pravo žene koje su zaposlene kod poslodavca.

Tačno je da su porezi i doprinosi koje će plaćati frilenserke i frilenseri značajno niži u odnosu na obaveze koje imaju druga pravna lica, ali to ne menja činjenicu da su u pitanju obaveze.

Ogromno iskustvo koje Mame su zakon imaju sa sličnim situacijama kada su se usvajali zakoni koji nameću obaveze, a uskraćuju prava nas navodi na to da pomislimo da ni ovaj propust nije slučajan, a posebno ga takvim ne možemo smatrati ako uzmem u obzir da se propis menja po drugi put.

Mame su zakon će se u narednom periodu baviti izmenama i ovih propisa kako bi se ispravila još jedna u nizu ogromnih nepravdi prema ženama koje rade, a koje žele da budu i majke. U okviru pregovora koje nastavljamo sa predstavnicima ministarstava ovo će se naći na našoj agendi.

Zato vas pozivamo da oprezno aplaudirate donošenju zakona koji vam uskraćuju prava, ali vam nameću obaveze. Posebno ako ste žena koja je u drugom stanju ili planirate proširenje porodice.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#Frilenserke
#IObavezeIPrava