Saopštenja

FT1P i za porodilje

Foto:Nikola Đorđević

Jedna mama je jutros primila prvu naknadu za porodiljsko bolovanje. Jedna mama se jutros neprijatno iznenadila.

“Umesto očekivanog iznosa od oko 8000 din, jutros sam primila naknadu od 5800 dinara za jedan mesec. Ne moram da naglašavam kako sam se osetila, kao da ona prva cifra nije već bila dovoljno loša. Razmišljala sam, računala, tražila formulu po kojoj su ovaj iznos dobili, a onda shvatila sledeće: u moj prosek ušla su dva meseca pod ugovorom o privremeno-povremenim poslovima (januar i februar ove godine), tri meseca ugovora o radu (mart, april i maj), a prethodnih 10 meseci koje sam provela radeći pod autorskim ugovorom – nisu obračunati.

Strpljivo sam okrenula broj telefona Sekretarijata gde sam predala dokumentaciju za bolovanje i jedna zaista ljubazna žena me je pitala da li sam popunila i potpisala dodatni formular. Ne? Niko mi ga nije ni pomenuo do sada? Prvi put čujem?

Sutra idem da završim i to. Falio mi je jedan papir. Naknadno izmišljen. Tata će da čuva bebu, sreća pa sutra ne radi, inače ne bi imao ko.

Pitam se:
Koliko ima žena koje su primile manji iznos od onog koji je trebalo, a nisu pozvale da se raspitaju zašto je to tako? Koliko njih će biti duplo oštećeno? Zašto nas niko nije pozvao da nas obavesti o dodatnom formularu? Kuda odlaze njihove pare, u čije džepove?

Ovim putem želim da obavestim žene da u obračunu očigledno može doći do grešaka i da obavezno treba da pozovu i raspitaju se ukoliko im primljeni iznosi nisu jasni.”