Saopštenja

IZMENJENA UREDBA ZA PRVI STAN

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju usvojena je nova Uredba o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine. U februaru je Vlada donela Odluku da se nastavi sa finansiranjem ove mere.

Podsećamo javnost da su Mame su zakon u dva navrata – u avgustu i oktobru prošle godine pisale predsednici Vlade, Ani Brnabić i uputile joj predlog izmene koji bi olakšao aktivnosti u pogledu izgradnje, kupovine ili učešća u kupovini prve nekretnine za majke koje su se porodile nakon 01. januara 2022. godine.

Veliko nam je zadovoljstvo da su naši mnogobrojni predlozi prihvaćeni i da će majke, nakon što nova Uredba stupi na snagu lakše i jednostavnije dolaziti do prve nekretnine u vlasništvu.

Posebno nam je drago što je ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić održala datu reč, tako da se u novoj Uredbi nalazi i odredba kojom će majke koje su bile nepravedno odbijene primenom prve Uredbe moći da zatraže obeštećenje u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe. Podsećamo da su ove majke odbijene pre svega zbog loše komunikacije između republičkog i lokalnog nivoa vlasti, kada je potencijalnim korisnicama ovog prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usmeno komunicirano da sa prodavcem nekretnine mogu sklopiti ugovor, a ne predugovor.

Na nedavnom sastanku održanom sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikolom Selakovićem dobile smo uverenje da će ovo Ministarstvo više raditi na edukaciji onih koji Uredbu neposredno primenjuju kako ne bi dolazilo do sličnih propusta.

Od važnijih izmena koje se nalaze u novoj Uredbi izdvajamo one koje će ubrzati postupak odlučivanja o podnetim zahtevima građanki, efikasniju komunikaciju između građanki, lokalne samouprave i Komisije, zatim mogućnost da se izvrši kupovina stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta i, na kraju, obeštećenje nepravedno odbijenih majki sa početka primene Uredbe.

“Mamama u Srbiji želimo puno uspeha u sticanju prve nekretnine! Udruženje Mame su zakon će i dalje nastaviti da se aktivno bori za izmene propisa koji život žena u Srbiji mogu učiniti boljim”, izjavila je Tatjana Macura, predsednica Mame su zakon.