Коначно – правда за мајке које су родиле децу са инвалидитетом је потпуна!

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Коначно – правда за мајке које су родиле децу са инвалидитетом је потпуна!
Apr 19, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

На једној од последњих седница Уставног суда Србије донета је одлука о противуставности одредбе Закона о финансијској подршци породици са децом која се тиче мајки које су родиле децу са инвалидитетом, чиме је вишегодишња неправда коначно у потпуности исправљена.

Подсећамо јавност да је удружење Маме су закон је у фебруару 2019. године поднело Предлог за оцену уставности појединих одредби Закона о финансијској подршци породици са децом, међу којима је била и ова спорна одредба.

Уставни суд Србије је кроз неколико одржаних седница од децембра прошле године до данас утврдио да неколико одредби заиста јесу неуставне, чиме је наметнуо обавезу законодавцу да се уђе у процес измене закона.

Последња одлука у вези са нашим Предлогом за оцену уставности потврђује да члан 12 став 7 није у сагласности са Уставом и да није постојало оправдање да се искључује право на накнаду плате или зараде родитељу за време одсуства с посла ради посебне неге детета у случају да је већ остварено право на додатак за помоћ и негу другог лица.

“Уколико не буде других измена у вези са овом одлуком Уставног суда, то практично значи да ће све породице на које је примењена ова одредба бити обештећене”, изјавила је Татјана Мацура, председница удружења овим поводом.

Удружење “Маме су закон” велику захвалност дугује родитељима деце са инвалидитетом, посебно госпођи Станислави Павловић која нам је била неизмерна подршка и саборкиња у борби за измену ове одредбе. Настављамо борбу!

 

#DižemGlasZaMame

#MameNisuSame

#MameSuZakon

#GlasajZaMame

Leave a Reply