Људи живе и ван Београда

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Људи живе и ван Београда
Dec 29, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Да се обратим јавности подстакла ме је вест из половине децембра када је усвојен буџет Града Београда који ће у 2021. години износити импресивних скоро 125 милијарди динара. У овом тренутку, без осврта на друга издвајања, као мени најзанимљивије прокоментарисаћу издвајање за социјалну заштиту које ће бити 4,4% од укупног буџета.

Износ намењен социјалној заштити у градском буџету усмерава се, између многих других корисника наведених у скромном образложењу буџета, и на једнократну помоћ незапосленим породиљама које живе у Београду и то у износу од 5.000 динара на које ће незапослене породиље имати право већ од 1. јануара следеће године.

Хајде да пробамо да рашчивијамо шта то у пракси значи? Нажалост, из образложења буџета који је прослеђен одборницима уочи расправе не може се закључити о ком је износу реч, као ни о ком броју породиља се тачно ради. Оправдано сумњам да ова вест много лепше звучи у новинском наслову него у пракси, а посебно ако узмемо у обзир наша претходна сазнања да највећи број незапослених породиља или оних које имају мање од 18 месеци везаног радног стажа, тј. оних које су запослене на црно или раде у сивој зони, живи ван Београда.

Питам се, колико други градови и општине, с обзиром на вишеструко мање општинске и градске буџете у односу на буџет Града Беогарада, могу да помогну своје незапослене породиље и да ли уопште могу?

Уз дубоко разумевање зашто буџет главног града мора бити већи у односу на остале градове и општине, постављам питање зашто ова једнократна помоћ није са градског прешла на републички ниво и зашто Министарство за рад и социјална питања није исту овакву једнократну подршку усмерило на све незапослене породиље, а не само на оне које срећом живе на територији главног града? Можда не знате, али живе људи и ван Београда.

 

Татјана Мацура,
оснивачица Удружења “Маме су закон”

Leave a Reply