“Маме су закон” апелују да Влада РС не усвоји Предлог којим промовише понижавање грађана

Home  »  САОПШТЕЊА  »  “Маме су закон” апелују да Влада РС не усвоји Предлог којим промовише понижавање грађана
Apr 24, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Синоћ је министар финансија, Синиша Мали у емисији на ТВ Пинк најавио да ће Влада РС на данашњој седници усвојити Предлог којим ће се пунолетним грађанима доделити 100 евра и то на следећи начин: “Аутоматски свим пензионерима, 1,7 милиона и свима који примају социјалну помоћ ћемо аутоматски уплатити по 100 евра. Почињемо од 15. маја, а онда ћемо преосталим пунолетним грађанима дати могућност да се пријаве да ли желе 100 евра.”

Народна посланица и оснивачица “Маме су закон” је пре само неколико недеља ову економску меру, која би требало да санира последице КОВИД-19, оценила као промашену и апеловала да је линеарна подела, уколико држава већ има новца за оваква давања из буџета, потпуно погрешна и да је најпре било потребно урадити тријажу и одредити којим грађанима је помоћ неопходна и самим тим је не додељивати онима којима није потребна, већ увећати давања онима који се налазе на граници или већ спадају у сиромашне грађане.

“Међу најугроженијим групама данас јесу породиље и труднице које и када нисмо у пандемији у великој мери погађа лош Закон о финансијској подршци породици са децом. Међу породиљама чак трећина је и пре пандемије примала надокнаде мање од зарада које су примале док нису биле на породиљском одсуству, а међу њима је и велики број оних које примају тек неколико стотина или неколико хиљада динара и са тим примањима једва преживљавају. А преживљавају тако што њихови партнери раде по неколико послова истовремено или тако што их помаже шира породица. Како је карантин све везао за кућу, поставља се питање – колико су ове породице данас угрожене? С тим у вези је јасна намера министра да овим Предлогом не решава егзистенцијалне проблеме најугроженијих, већ да свесно понижава све пунолетне грађане и грађанке. Такође, у овом случају у великој мери сноси одговорност и министар Ђорђевић, јер би он пре свих морао да инсистира на тријажи и другачијој расподели која је неопходна, уместо линеране поделе средстава из буџета. Пре свих би морао да нагласи осталим члановима Владе да помоћ од 100 евра не значи исто рецимо неком менаџеру са иначе високим примањима и некоме ко једва да може и најосновније себи да приушти, као што је случај са финансијски оштећеним породиљама”, изјавила је Мацура.

“Маме су закон” апелују на Владу РС да данас овакав Предлог не усвоји и да се још једном промисли о одбацивању линеарног модела који промовише понижавање грађана и грађанки, као и дискриминацију. Такође, апелујемо на народне посланике да подигну глас против оваквог неефикасног расипања новца из буџета када дође на ред расправа о ребалансу.

Leave a Reply