Saopštenja

“Mame su zakon” apeluju da Vlada RS ne usvoji Predlog kojim promoviše ponižavanje građana

Sinoć je ministar finansija, Siniša Mali u emisiji na TV Pink najavio da će Vlada RS na današnjoj sednici usvojiti Predlog kojim će se punoletnim građanima dodeliti 100 evra i to na sledeći način: “Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra.”

Narodna poslanica i osnivačica “Mame su zakon” je pre samo nekoliko nedelja ovu ekonomsku meru, koja bi trebalo da sanira posledice KOVID-19, ocenila kao promašenu i apelovala da je linearna podela, ukoliko država već ima novca za ovakva davanja iz budžeta, potpuno pogrešna i da je najpre bilo potrebno uraditi trijažu i odrediti kojim građanima je pomoć neophodna i samim tim je ne dodeljivati onima kojima nije potrebna, već uvećati davanja onima koji se nalaze na granici ili već spadaju u siromašne građane.

“Među najugroženijim grupama danas jesu porodilje i trudnice koje i kada nismo u pandemiji u velikoj meri pogađa loš Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Među porodiljama čak trećina je i pre pandemije primala nadoknade manje od zarada koje su primale dok nisu bile na porodiljskom odsustvu, a među njima je i veliki broj onih koje primaju tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara i sa tim primanjima jedva preživljavaju. A preživljavaju tako što njihovi partneri rade po nekoliko poslova istovremeno ili tako što ih pomaže šira porodica. Kako je karantin sve vezao za kuću, postavlja se pitanje – koliko su ove porodice danas ugrožene? S tim u vezi je jasna namera ministra da ovim Predlogom ne rešava egzistencijalne probleme najugroženijih, već da svesno ponižava sve punoletne građane i građanke. Takođe, u ovom slučaju u velikoj meri snosi odgovornost i ministar Đorđević, jer bi on pre svih morao da insistira na trijaži i drugačijoj raspodeli koja je neophodna, umesto linerane podele sredstava iz budžeta. Pre svih bi morao da naglasi ostalim članovima Vlade da pomoć od 100 evra ne znači isto recimo nekom menadžeru sa inače visokim primanjima i nekome ko jedva da može i najosnovnije sebi da priušti, kao što je slučaj sa finansijski oštećenim porodiljama”, izjavila je Macura.

“Mame su zakon” apeluju na Vladu RS da danas ovakav Predlog ne usvoji i da se još jednom promisli o odbacivanju linearnog modela koji promoviše ponižavanje građana i građanki, kao i diskriminaciju. Takođe, apelujemo na narodne poslanike da podignu glas protiv ovakvog neefikasnog rasipanja novca iz budžeta kada dođe na red rasprava o rebalansu.