Saopštenja

Mame su zakon: Ustavni sud Srbije spava, Ministarstvo za rad ga “nuna”

Foto: R. Krstinić

Obaveštavamo javnost da smo prošle nedelje izvršili uvid u predmet koji smo pokrenuli pred Ustavnim sudom Srbije pre skoro godinu dana, kada je 31 narodni poslanik Skupštine Srbije pokrenuo proceduru za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ustavni sud Srbije od trenutka od kada je dobio zahtev (februar 2019. godine) do danas praktično nije ni prstom mrdnuo kako bi odgovorio narodnim poslanicima i izvršio ocenu ustavnosti lošeg zakona.

Narodna poslanica Tatjana Macura takođe podseća javnost da je nadležni ministar, Zoran Đorđević, još jednom obmanuo građanke i građane Srbije svojom ponovljenom lažnom najavom da se izmene Zakona očekuju nakon usvajanja budžeta za 2020-tu: “Ušli smo u februar mesec, najavljenih izmena nema u skupštinskoj proceduri, a nije pokrenuta niti jedna javna rasprava o izmenama spornog zakona zbog kojeg žene u Srbiji primaju par stotina dinara tokom porodiljskog odsustva. Jasna je namera ministra Đorđevića da se izmene ne usvoje pre raspuštanja Skupštine uoči novih izbora, što u praksi znači da majke i buduće majke izmene mogu očekivati, a i to nije sigurno, tek nakon što se konstituiše novi skupštinski saziv.”

Apelujemo na ministra Đorđevića da najhitnije ispuni ono što je obećao – da pokrene javnu raspravu o izmenana zakona i predlog izmena uputi u skupštinsku proceduru, a od Ustavnog suda Srbije očekujemo da se konačno probudi iz dubokog zimskog sna i odgovori na zahtev narodnih poslanika.