Маме су закон: Уставни суд Србије спава, Министарство за рад га “нуна”

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Маме су закон: Уставни суд Србије спава, Министарство за рад га “нуна”
Feb 3, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Фото: Р. Крстинић

Обавештавамо јавност да смо прошле недеље извршили увид у предмет који смо покренули пред Уставним судом Србије пре скоро годину дана, када је 31 народни посланик Скупштине Србије покренуо процедуру за оцену уставности Закона о финансијској подршци породици са децом. Уставни суд Србије од тренутка од када је добио захтев (фебруар 2019. године) до данас практично није ни прстом мрднуо како би одговорио народним посланицима и извршио оцену уставности лошег закона.

Народна посланица Татјана Мацура такође подсећа јавност да је надлежни министар, Зоран Ђорђевић, још једном обмануо грађанке и грађане Србије својом поновљеном лажном најавом да се измене Закона очекују након усвајања буџета за 2020-ту: “Ушли смо у фебруар месец, најављених измена нема у скупштинској процедури, а није покренута нити једна јавна расправа о изменама спорног закона због којег жене у Србији примају пар стотина динара током породиљског одсуства. Јасна је намера министра Ђорђевића да се измене не усвоје пре распуштања Скупштине уочи нових избора, што у пракси значи да мајке и будуће мајке измене могу очекивати, а и то није сигурно, тек након што се конституише нови скупштински сазив.”

Апелујемо на министра Ђорђевића да најхитније испуни оно што је обећао – да покрене јавну расправу о изменана закона и предлог измена упути у скупштинску процедуру, а од Уставног суда Србије очекујемо да се коначно пробуди из дубоког зимског сна и одговори на захтев народних посланика.

Leave a Reply