Saopštenja

Mame su zakon!

Verujemo da ste do sad već sigurno upoznate/i sa poteškoćama i problemima koji su nastali prilikom primene Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom koji je stupio na snagu 01. jula 2018. godine.

Ovaj Zakon je bio u skupštinskoj proceduri i vođena je rasprava o izmenama u dva navrata – u decembru 2017. godine, a zatim i u junu 2018. godine. U oba navrata naša predstavnica u Narodnoj skupštini, narodna poslanica Tatjana Macura, govorila je o problemu koji nas je dočekao, a u aprilu je i podnela Predlog zakona o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Dakle, nakon rasprave u junu i primene Zakona od jula pojavile su se nove poteškoće koje nisu bile vidljive u decembru i samim tim je bilo nemoguće predložiti korekcije u aprilu. Zbog toga smo sada u prilici da taj Predlog povučemo i da u skupštinsku proceduru predamo novi, korigovan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koji želimo da pripremimo što je moguće bolje i da to učinimo zajedno sa vama, uvažavajući vaše sugestije i komentare.

S tim u vezi vas pozivamo na otvorenu raspravu i razgovor o tome na koje smo probleme naišli od kada je ovaj Zakon stupio na snagu i koje je korekcije potrebno najhitnije izvršiti kako veliki broj trudnica i porodilja ne bi bio oštećen kao što je to slučaj danas. Pojedine majke su već dobile rešenja i iznosi na njima su sramno niski, nedovoljni i za dnevno preživaljavanje, a kamoli mesečno. Imali smo uvid u neka do sada dostavljena rešenja o isplatama tokom porodiljskog odsustva, medju kojima su i ona po kojima će pojedine žene primati samo oko 2000 dinara bruto za ceo mesec.

Rešenje neće doći samo od sebe i od nečega moramo početi.

Pokret centra organizuje akciju pod nazivom „Mame su zakon!“ u okviru koje će pokrenuti niz otvorenih rasprava i razgovora, sa željom da se u akciju uključi ministar za rad, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, predsednica Vlade republike Srbije (ili njihovi predstavnici); zatim, predstavnici nezavisnih republičkih i pokrajinskih institucija, narodni poslanici, članovi nadležnih skupštinskih odbora, članice Ženske parlamentarne mreže; nevladine organizacije, udruženja i grupe građana koji se bave ovim i bliskim temama; trudnice, porodilje i sve zainteresovane građanke i građani. Plan je da resornom Ministarstvu dostavimo predlog, a zatim da isti uputimo predsednici Vlade i predamo ga u skupštinsku proceduru.

Ovo je zajednički zadatak i naš je jedini cilj da se u najkraćem roku usvoje izmene koje će sprečiti da se žene u jednom od ekonomski najzahtevnijih perioda u životu ne bore za golu egzistenciju.

Otvorene rasprave organizuje  Pokret centra koji ima svoj poslanički klub u Narodnoj skupštini, a koji će u javnim raspravama predstavljati narodna poslanica Tatjana Macura.

Otvorene rasprave održaćemo u sledeća četiri grada (tačno vreme i mesto ćemo naknadno javiti u odnosu na broj prijavljenih učesnica/ka):

  • Novi Sad 17.09. (moderatorka Zorica Damjanović, pokrajinska poslanica, članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV)
  • Beograd 18.09. (moderatorka Olivera Jović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena “Danica” i predsednica Udruženja preduzetnika iz Leskovca)
  • Kragujevac 20.09. (moderatorka Ivana Đorđević, politikološkinja / novinarka)
  • Niš 21.09. (moderatorka Olivera Jović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena “Danica” i predsednica Udruženja preduzetnika iz Leskovca)

Molimo sve zainteresovane da svoje prisustvo najave tako što će popuniti registracioni formular.

U prilogu vam dostavljamo sledeće:

  1. Pozivno pismo
  2. Nacrt Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom (koji je pripremilo UG Pokret centra i oko kojeg želimo da povedemo otvorenu raspravu i razgovor)
  3. Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom (na snazi od 01. jula 2018. godine)
  4. Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom (na snazi od 27. jula 2018. godine)

Za sve nedoumice i pitanja stojimo vam na raspolaganju, budite slobodni da nam pišete na office@pokretcentra.org

Srdačno,
Pokret centra