Маме су закон!

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  Маме су закон!
Sep 2, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Верујемо да сте до сад већ сигурно упознате/и са потешкоћама и проблемима који су настали приликом примене Закона о финансијској помоћи породици са децом који је ступио на снагу 01. јула 2018. године.

Овај Закон је био у скупштинској процедури и вођена је расправа о изменама у два наврата – у децембру 2017. године, а затим и у јуну 2018. године. У оба наврата наша представница у Народној скупштини, народна посланица Татјана Мацура, говорила је о проблему који нас је дочекао, а у априлу је и поднела Предлог закона о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Дакле, након расправе у јуну и примене Закона од јула појавиле су се нове потешкоће које нису биле видљиве у децембру и самим тим је било немогуће предложити корекције у априлу. Због тога смо сада у прилици да тај Предлог повучемо и да у скупштинску процедуру предамо нови, коригован Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, а који желимо да припремимо што је могуће боље и да то учинимо заједно са вама, уважавајући ваше сугестије и коментаре.

С тим у вези вас позивамо на отворену расправу и разговор о томе на које смо проблеме наишли од када је овај Закон ступио на снагу и које је корекције потребно најхитније извршити како велики број трудница и породиља не би био оштећен као што је то случај данас. Поједине мајке су већ добиле решења и износи на њима су срамно ниски, недовољни и за дневно преживаљавање, а камоли месечно. Имали смо увид у нека до сада достављена решења о исплатама током породиљског одсуства, медју којима су и она по којима ће поједине жене примати само око 2000 динара бруто за цео месец.

Решење неће доћи само од себе и од нечега морамо почети.

Покрет центра организује акцију под називом „Маме су закон!“ у оквиру које ће покренути низ отворених расправа и разговора, са жељом да се у акцију укључи министар за рад, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, председница Владе републике Србије (или њихови представници); затим, представници независних републичких и покрајинских институција, народни посланици, чланови надлежних скупштинских одбора, чланице Женске парламентарне мреже; невладине организације, удружења и групе грађана који се баве овим и блиским темама; труднице, породиље и све заинтересоване грађанке и грађани. План је да ресорном Министарству доставимо предлог, а затим да исти упутимо председници Владе и предамо га у скупштинску процедуру.

Ово је заједнички задатак и наш је једини циљ да се у најкраћем року усвоје измене које ће спречити да се жене у једном од економски најзахтевнијих периода у животу не боре за голу егзистенцију.

Отворене расправе организује  Покрет центра који има свој посланички клуб у Народној скупштини, а који ће у јавним расправама представљати народна посланица Татјана Мацура.

Отворене расправе одржаћемо у следећа четири града (тачно време и место ћемо накнадно јавити у односу на број пријављених учесница/ка):

  • Нови Сад 17.09. (модераторка Зорица Дамјановић, покрајинска посланица, чланица Женске парламентарне мреже Скупштине АПВ)
  • Београд 18.09. (модераторка Оливера Јовић, потпредседница Удружења пословних жена “Даница” и председница Удружења предузетника из Лесковца)
  • Крагујевац 20.09. (модераторка Ивана Ђорђевић, политиколошкиња / новинарка)
  • Ниш 21.09. (модераторка Оливера Јовић, потпредседница Удружења пословних жена “Даница” и председница Удружења предузетника из Лесковца)

Молимо све заинтересоване да своје присуство најаве тако што ће попунити регистрациони формулар.

У прилогу вам достављамо следеће:

  1. Позивно писмо
  2. Нацрт Предлога закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом (који је припремило УГ Покрет центра и око којег желимо да поведемо отворену расправу и разговор)
  3. Закон о финансијској подршци породици са децом (на снази од 01. јула 2018. године)
  4. Правилник о ближим условима и начину остваривања права на финансијску подршку породици са децом (на снази од 27. јула 2018. године)

За све недоумице и питања стојимо вам на располагању, будите слободни да нам пишете на office@pokretcentra.org

Срдачно,
Покрет центра

Leave a Reply