Saopštenja

#MameSuZakon: Novosti za vas. Nećemo ćutati.

Danas smo ja i moja prijateljica iz Inicijative #MameSuZakon, bile ispred Skupštine kako bismo podelile flajere poslanicima, i skrenule pažnju da danas glasaju da se na dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Sramni zakon je donet. Diskriminatorski zakon. Mizogeni zakon. Zakon koji bez trunke etike gazi po dostojanstvu svih budućih i već ostvarenih majki. Tražimo izmenu zakona. Tražimo podršku. Za mame. Glasajte danas za mame. Zaboravite poslanički klub, ostavite stranačka prepucavanja za neki drugi sat, danas svi budite uz nas, stisnite taster za mame, za budućnost naše dece.

Ispred glavnog ulaza, muk. Prilaze nam samo pojedini poslanici, većinom iz opozicije, slikaju se u znak podrške, pružaju ruku. Većina poslanika vladajuće koalicije ide na sporedni ulaz. Oni koji su ipak krenuli na glavni ulaz, odlučno nas izbegavaju. Odmahuju rukom. Naprasno žure. Prolaze pored nas i prave se da nas ne vide. Ne dižu glavu. Neki od najglasnijih u Skupštini, sada ćutke prolaze pored nas, ne otpozdravljaju ni dobar dan. Pojedine žene su još gore. Ana (zaboravila prezime) iz DJB-a mi i ne da da joj priđem, sa udaljenosti izgovara “Hvala!” i podiže ruku u znak odbijanja. Žena. Buduća majka. Članica nazovi opozicije. Šta onda očekivati od drugih i kako se onda ne zapitati ko to sedi u Skupštini i ko nas predstavlja u Domu svih jednakih? Ko zastupa i štiti naša prava? Ko donosi zakone? Zar ne bi trebalo da su oni naši predstavnici? Da u Skupštini samo aklamuju volju naroda?!

Iako smo se dostojanstveno držale, danas smo se iznad svega osetile poniženo, obespravljeno, danas nam je vladajuća koalicija poručila, po ko zna koji put da za njih ne postojimo van izborne kampanje. Ne podsećajte nas na sve stvari koje radimo pogrešno, ne želimo da znamo, želimo da i dalje ostanete nevidljive za nas, kao što i jeste. Ne talasajte. Ne borite se.

Novosti za vas. Nećemo ćutati. Nećemo stajati mirno i dozvoljavati vam da nas gazite. Borićemo se. Još više. Nemojte sumnjati u to.

Hvala svima koji su nas danas podržali jer su shvatili koliko je bitna izmena spornog zakona.

Sandra i Ivana

PS.

Pratile smo usvajanje dnevnog reda u Skupštini. U sali je bilo samo 142 poslanika jer je pre našeg predloga dopune nastao haos oko utvrđivanja kvoruma. 129 nije glasalo, 13 je glasalo ZA. Jako nam je žao što svoj posao ne shvatate ozbiljno. Pamtimo. Ne odustajemo. #MameSuZakon.