Saopštenja

#MameSuZakon u nedelju u Novom Sadu

Sledeća nedelja donosi mnogo aktivnosti za Inicijativu #MameSuZakon. Najpre ćemo u utorak pokušati ponovo da stavimo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na dnevni red redovne sednice jesenjeg zasedanja uz nadanja da narodne poslanice i poslanici neće ostati imuni na zehteve jedne od najranjivijih i namnogobrojnijih društvenih grupa – mama i budućih mama, među kojima ima i onih koje za ceo mesec tokom porodiljskog, odnosno odsustva radi nege deteta primaju i manje od 1000 dinara i to bruto. Da li će poslanici pritisnuti taster “ZA” u utorak ili će gledati u pod dok predsedavajući poziva na glasanje saznaćemo u utorak.

U nedelju, 04. novembra Inicijativa #MameSuZakon stiže u Novi Sad sa željom da okupimo mame i buduće mame, ali i sve zainteresovane građanke i građane, na Trgu Slobode (kod katedrale) i da, pored protesta kojim želimo da podignemo vidljivost ove ranjive grupe, predstavimo i nesvakidašnju izložbu pod nazivom #NevidljivaRadnica. Izložbu će činiti eksponati koji predstavljaju komentare žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje “Koliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?”

Tokom ove akcije u komentarima na društvenim mrežama dobili smo na desetine ličnih iskustava žena koje su godinama za sistem pod različitim okolnostima bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava. Zašto smo i ovu akciju pokrenule? U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, pri čemu su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla. Ovo nažalost nije problem koji je vezan za privatni sektor samo, već je veoma česta pojava i u državnoj službi, a izuzetno izražen van velikih gradova i opština širom Srbije.

Za mame koje pogađa loša primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom vreme je luksuz i one zahtevaju hitne izmene odredbi koje su loše osmišljene i koje njih i njihove porodice ostavljaju na ivici egzistencije. Nakon protestne šetnje održane u Beogradu i protesta u Nišu idemo na sever. Pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da nas podrže u naporima da izmenimo loš zakon. Vidimo se u nedelju u Novom Sadu, na Trgu Slobode od 15 do 17 časova na protestu i izložbi #NevidljivaRadnica. Inicijativa #MameSuZakon podržaće i protest “2 minuta tišine” koji se svake nedelje održava na istom mestu od 14:45 do 15:02.