Saopštenja

Ministri Đorđević i Mali da se ne kriju iza ministarke bez portfelja!

Dnevne novine “Blic” od nedelje 13. oktobra prenose najavu ministarke bez portfelja, Slavice Đukić-Dejanović da će se u budžetu za 2020. godinu izdvojiti dodatna sredstva za bolju podršku porodicama za drugo dete, ali i podrška porodicama za svako peto dete koja prema aktuelnom zakonu nemaju gotovo nikakva prava.

Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije i osnivačica #MameSuZakon, ocenila je ovu najavu pozitivnom, ali je podsetila da ovakve najave nisu u nadležnosti ministarstva koje predvodi ministarka Đukić-Dejanović, već da se o njima moraju izjasniti i ministar Đorđević i ministar Mali koji mesecima beže od porodilja.

“Dosadašnje najave ministarke Đukić-Dejanović ostale su samo to – lepa slova na papiru, od izmena nema ništa i za to su odgovorni ministri Đorđević i Mali”, izjavila je Macura.

#MameSuZakon mesecima unazad podsećaju članove Vlade RS da se ključni problemi u vezi sa primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom tiču porodica koje očekuju prvo dete, te da mere koje predstavnici Vlade najavljuju za svako sledeće dete nikako se ne mogu smatrati prioritetnim. Drastičan je pad broja prvih beba rođenih u porodici, godišnje je 1000 prvih beba manje. Mi mislimo da je to zbog toga što se sve veći broj porodica odlučuje za odlazak iz Srbije, te se prve bebe rađaju na nekom drugom mestu, a ne ovde.

Da podsetimo koje to izmene buduće majke i majke koje primaju nadoknade od nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara u stvari traže:

• Izmene koje majke i buduće majke u Srbiji očekuju moraju se odnositi na broj meseci koji ulaze u obračun nadoknade tokom porodiljskog odsustva, odnosno odsustva radi nege deteta – broj meseci se mora smanjiti sa 18 na 12.

• Zatim, neophodno je garantovati svim budućim majkama nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca, kao i primenu drugačije formule za obračun nadoknada – pri čemu bi fiksni deo bio minimalac, a varijabilni bi se računao na osnovu broja meseci koliko je porodilja bila ili nije bila u radnom odnosu, kao i izmenu po kojoj bi održavanje trudnoće bilo uračunato u nadoknadu.

• Nikako ne zaboraviti majke dece sa invaliditetom na koje se odnosi jedna sramna protivustvna odredba. Ne smemo zaboraviti i na majke preduzetnice, koje gotovo da i ne mogu koristiti porodiljsko odsustvo kao ostale majke. Naravno i poljoprivrednice koje su višestruko diskriminisane, kao i majke koje zarađuju više od tri prosečne zarade.

U međuvremenu smo saznali i za dodatne probleme koji imaju neke specifične kategorije žena u vezi sa primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – žene koje u privatnoj praksi pružaju usluge zdravstvene zaštite, kao i samostalne umetnice.

“Pozivam ministra za rad i ministra finansija da izađu iz senke ministarke Slavice Đukić-Dejanović iza koje se već 15 meseci kriju, i da pristupe suštinskim izmenama zakona, odnosno da se  ne bave najavama izmena koje su kozmetičke i populističke”, zaključila je Macura.