Saopštenja

Mogu li ministri preživeti mesec dana sa 280 dinara?

Inicijativa #MameSuZakon sa žaljenjem konstatuje da su ministri Đorđević i Đukić-Dejanović još jednom obmanuli trudnice i porodilje u Srbiji. Naime, oni su po ko zna koji put najavili izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i od toga očigledno odustali.

Nova najava izmene zakona stigla je u decembru, neposredno pre našeg protesta ispred Vlade Reublike Srbije i prema rečima ministarke Đukić-Dejanović, one su u skupštinsku proceduru trebale stići početkom godine. Januar broji svoje poslednje dane, a izmena zakona nema u skupštinskoj proceduri.

Nedavno nas je dodatno potresla informacija koju smo podelile preko naloga Inicijative na društvenim mrežama koju smo dobili od porodilje koja mesečno dobija oko 280 dinara i to sa zakašnjenjem od čak 5 meseci i koja, nakon ukupne uplate sa zaostatkom, za taj novac može da kupi jednu dohranu za svoje dete?

Da li je to ta dugo promovisana briga o porodicama u Srbiji? Da li bi ministri mogli da prežive ceo mesec sa ovakvom finansijskom “podrškom”?

Primena ovako lošeg zakona utiče na kvalitet života pojedinaca i porodica u Srbiju i značajno utiče na njihovu odluku da se uopšte ohrabre da se ostvare kao roditelji, s obzirom na to da primena ovog zakona stvara ogromnu ekonomsku nesigurnost i neizvesnost. Takođe, ovakav zakon sa sigurnošću podstiče i onako dramatičan odlazak mladih ljudi iz Srbije.

Primorani smo da ponovo reagujemo i da najavimo drastičnije akcije Inicijative #MameSuZakon. Podsećamo ministre da obećanja koja daju moraju da ispune, da je nedopustivo da se kriju iza kojekakvih radnih grupa kojima i sami predsedavaju i koje očigledno nisu formirane sa ciljem da problem reše, već da umire ljute trudnice i porodilje u Srbiji.