Saopštenja

NOVI SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA

Predsednica udruženja Mame su zakon, Tatjana Macura sastala se u petak sa pomoćnicom ministarke zdravlja, Slađanom Đukić, posebnim savetnikom, Nemanjom Nedeljkovićem i pravnikom Dušanom Davidovićem.

Ovo je drugi sastanak na kojem je tema bio položaj trudnica preduzetnica koje žele da ostave posao aktivnim dok koriste pravo na trudničko bolovanje. Od pomoćnice ministarke dobili smo uveravanje da postoji volja Ministarstva zdravlja, kao i celokupnog državnog vrha da se položaj trudnica preduzetnica unapredi. Na sastanku je dogovoreno da udruženje Mame su zakon dodatno dostavi finansijsku analizu primene izmene ovog dela Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi se dalje preduzele aktivnosti usmerene ka Ministarstvu finansija i Vlade Republike Srbije. 

Takođe, pomoćnica ministarke nas je informisala o tome da je u toku pisanje Nacrta predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, velikog sistemog zakona koji, pored onoga što je predmet našeg interesovanja, treba da uredi i neka druga otvorena pitanja koje je nedavno najavila i predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Zahtev Mame su zakon je da se unese izmena u pomenuti zakona takva da trudnicama preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan omogućiti isplatu nadoknade tokom trudničkog bolovanja u iznosu od 100 odsto. Sadašnjim zakonskim rešenjem nadoknada se isplaćuje u iznosu od 50 odsto, uz obavezu da preduzetnica imenuje poslovođu. 

Podsećamo da je ovo pitanje otvoreno u okviru kampanje “Preduzetnica mora biti zdrava!” iza koje, pored Mame su zakon, stoji i organizacija CRTA uz finansijsku podršku Evropske unije, a da se Predlog zakona o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi u skupštinskoj proceduri od novembra prošle godine.

#PreduzetnicaMoraBitiZdrava #Crta #EUzaTebe #MameSuZakon