Ново пролећно заседање Скупштине Србије – без одговора на забрињавајуће лошу демографску слику

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Ново пролећно заседање Скупштине Србије – без одговора на забрињавајуће лошу демографску слику
Mar 1, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Данас почиње пролећно заседање Народне скупштине, али без Предлога измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинакој процедури.

Крајем јануара министри Дарија Кисић Тепавчевић и Ратко Дмитровић у разговору са Татјаном Мацуром, оснивачицом “Маме су закон” су најавили да ће средином године ступити на снагу измене и допуне поменутог Закона и то не само оне које су условљене одлукама Уставног суда Србије из децембра прошле године, а које се тичу пољопривредних осигураница и минималних надокнада током прва три месеца од порођаја, већ и друге које се пре свега тичу мајки које су родиле децу са инвалидитетом, као и мајки које су пре одласка на породиљско имале високе зараде.

Имајући у виду колико траје пролећно заседање и колико је потребно времена да се одржи јавна расправа о изменама које су неопходне, али узимајући и претходно, непријатно искуство са одлагањем усвајања измена овог Закона у обзир, изражавамо забринутост што Нацрта предложених измена и допуна још нема и са правом смо забринути да ли ће министри и Влада Републике Србије испунити оно што су најавили.

Подсећамо надлежне, али и јавност, да је овај Закон, са свим својим манама, на снази више од две и по године и да мајке, будуће мајке, као и њихове породице полако издаје стрпљење, а посебно нас забрињава све гора демографска слика која је у великој мери последица лоше економске ситуације у држави. Апелујемо да представници оба министарства што пре започну процес писања Нацрта предлога измена и допуна Закона како бисмо у овом кратком року усвојили најбоља могућа решења и наставили разговаре о другим изменама. Представнице “Маме су закон” им стоје на располагању, као и наш Предлог измена и допуна који смо у септембру 2018. године написале заједно са женама широм Србије.

Leave a Reply