Saopštenja

Novo prolećno zasedanje Skupštine Srbije – bez odgovora na zabrinjavajuće lošu demografsku sliku

Danas počinje prolećno zasedanje Narodne skupštine, ali bez Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u skupštinakoj proceduri.

Krajem januara ministri Darija Kisić Tepavčević i Ratko Dmitrović u razgovoru sa Tatjanom Macurom, osnivačicom “Mame su zakon” su najavili da će sredinom godine stupiti na snagu izmene i dopune pomenutog Zakona i to ne samo one koje su uslovljene odlukama Ustavnog suda Srbije iz decembra prošle godine, a koje se tiču poljoprivrednih osiguranica i minimalnih nadoknada tokom prva tri meseca od porođaja, već i druge koje se pre svega tiču majki koje su rodile decu sa invaliditetom, kao i majki koje su pre odlaska na porodiljsko imale visoke zarade.

Imajući u vidu koliko traje prolećno zasedanje i koliko je potrebno vremena da se održi javna rasprava o izmenama koje su neophodne, ali uzimajući i prethodno, neprijatno iskustvo sa odlaganjem usvajanja izmena ovog Zakona u obzir, izražavamo zabrinutost što Nacrta predloženih izmena i dopuna još nema i sa pravom smo zabrinuti da li će ministri i Vlada Republike Srbije ispuniti ono što su najavili.

Podsećamo nadležne, ali i javnost, da je ovaj Zakon, sa svim svojim manama, na snazi više od dve i po godine i da majke, buduće majke, kao i njihove porodice polako izdaje strpljenje, a posebno nas zabrinjava sve gora demografska slika koja je u velikoj meri posledica loše ekonomske situacije u državi. Apelujemo da predstavnici oba ministarstva što pre započnu proces pisanja Nacrta predloga izmena i dopuna Zakona kako bismo u ovom kratkom roku usvojili najbolja moguća rešenja i nastavili razgovare o drugim izmenama. Predstavnice “Mame su zakon” im stoje na raspolaganju, kao i naš Predlog izmena i dopuna koji smo u septembru 2018. godine napisale zajedno sa ženama širom Srbije.