Saopštenja

Održan prvi sastanak Radne grupe

U petak, 10. februara je održan prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom sa ciljem da se položaj trudnica i majki preduzetnica učini boljim. Sastanak je održan u Palati Srbija, u Ministarstvu za brigu oporodici i demografiju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija i predstavnica udruženja Mame su zakon, koje je iniciralo dijalog na ovu temu.
Nacrt izmena i dopuna zakona ide u pravcu ostvarivanja prava odsustva sa rada za partnere preduzetnica nakon što beba napuni 3 meseca i prava na dve godine isplate nadoknada u slučaju da majka koja je preduzetnica ili je angažovana na nekom od fleksibilnih ugovora rodi treće i svako sledeće dete.
Takođe, dogovoreno je da se Radna grupa obrati Ministarstvu zdravlja sa ciljem da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi preduzetnice dobijale nadoknadu tokom održavanja trudnoće 100 odsto, a ne 50 odsto kako je sadašnjim propisima uređeno. Svakako, Mame su zakon pozvaće ovim povodom ministarku Danicu Grujičić na sastanak.
Sveukupno gledano, Mame su zakon pozdravljaju predloge koji će se, nadamo se, uskoro naći pred narodnim poslanicama i nastavljaju aktivnosti na drugim izmenama kao i do sad – korak po korak do pravednih nadoknada za sve trudnice i porodilje.