Saopštenja

Održan sastanak sa nadležnim ministrima

Osnivačica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura sastala se danas sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof dr Darija Kisić Tepavčević i ministrom za brigu o porodici i demografiji Ratkom Dmitrovićem sa kojima je razgovarala o problemima koji postoje u primeni Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kao i o izmenama Zakona koje predlaže ovo Udruženje.

Učesnici sastanka su se složili da se rešavanju ukazanih problema mora pristupiti racionalno, u skladu sa budžetom Republike Srbije, a koji je u velikoj meri opterećen izdvajanjem sredstava namenjenim za suzbijanje pandemije izazvane korona virusom.

Na sastanku je bilo reči i o izmenama nekoliko prioritetnih odredbi Zakona, do kojih može doći već polovinom ove godine. Dve izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom usko su vezane za odluke Ustavnog suda Srbije, a tiču se poljoprivrednih osiguranica, ali i prava koja su sadržana u članu 14, stav 8 i koji će porodiljama obezbediti minimalnu nadoknadu tokom porodiljskog odsustva. Takođe, razgovaralo se i o izmenama odredbi Zakona koji se tiče porodica dece sa invaliditetom, ali i žena koje primaju više od tri republičke prosečne zarade.

Na kraju sastanka, ministri Kisić Tepavčević i Dmitrović, kao i osnivač Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura složili su se da je neopodno da se razgovori o ovim temama nastave i u budućem periodu, a sve u cilju što bolje i efikasnije podrške porodicama sa decom.