Saopštenja

Održane otvorene rasprave “Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija” u Kragujevcu i Novom Sadu

Otvorene rasprave NS i KGU ponedeljak je u Kragujevcu održana prva u nizu otvorenih rasprava o izmeni Zakona o radu pod nazivom “Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”, a u utorak je rasprava nastavljena u Novom Sadu.

Cilj ovakvih rasprava je da se u saradnji sa svim zainteresovanim stranama dođe do najboljeg mogućeg predloga izmene zakona u delu koji se odnosi na položaj trudnica i porodilja angažovanih na fleksibilnim ugovorima, među kojima je najveći broj onih koje su angažovane na privremenim i povremenim poslovima.

Analizom istraživanja, koje je početkom oktobra, usled nedostatka podataka za analizu ovog problema, sprovelo udruženje Mame su zakon, zaključuje se da prosečna ženska osoba zaposlena na fleksibilnim ugovorima ima između 25-35 godina, visoko je obrazovana i radi duže od dve godine na ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Uzimajući u obzir to da je namera Vlade da se poboljša demografska slika u Srbiji, postavlja se pitanje zbog čega se odredbe Zakona koje dovode u nesiguran ekonomski položaj žene koje žele da rode decu ne menja od 2005. godine, uprkos činjenici da se zakon u velikoj meri krši.

U konstruktivnoj raspravi do sada su učestvovali zainteresovani građani, mediji, predstavnici sindikalnih, nevladinih i političkih organizacija, kao i narodni poslanici, a zajednički zaključci sa sve četiri otvorene rasprave postaće sastvani deo predloga koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

5. i 6. decembra nastavljamo sa raspravama u Nišu i Beogradu, a više informacija možete pronaći na sajtu mamesuzakon.org. Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave.

Otvorene rasprave organizuje udruženje Mame su zakon u saradnji sa Trag fondacijom, Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije i Centrom za socijalne politike, a uz finansijsku podršku Evropske unije.