Saopštenja

Održan sastanak predstavnica inicijative #MameSuZakon i savetnica ministarke  prof. dr Slavice Đukić Dejanović

U utorak, 09.10.2018.godine, su se predstavnice inicijative #MameSuZakon sastale sa savetnicama ministarke prof. dr Slavice Djukić Dejanović i informisale ih o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ispred inicijative sastanku su prisustvovale Tatjana Macura, Ljupka Mihajlovska, Dragana Ristić, Milena Jovičić i Danijela Nikolić, dok su ispred Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku sastanku prisustvovale samostalna savetnica Maja Đorđević i Tina Aničić, zadužena za odnose s javnošću. Ministarka je zbog ranije isplaniranih obaveza bila sprečena da prisustvuje ovom sastanku.

Predstavnice inicijative #MameSuZakon govorile su o tome da ključni problemi u primeni zakona koji je stupio na snagu 01. jula leže u činjenici da je ženama jako teško da vežu 18 meseci radnog staža kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta i da se to u praksi ne dešava zbog toga što žene ne žele da rade, već zbog toga što nemaju gde da rede, zato što godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno, preko omladinskih zadruga i slično i za sistem su praktično nevidljive.

Zbog velikog broja “nevidljivih radnica” predstavnice inicijative objasnile su da je neophodno da sve te žene država na neki način prepozna i u budžetu obezbedi sredstva koja će svakoj budućoj majci, bez obzira da li je za sistem vidljiva ili nevidljiva, obezbediti mesečna primanja u visini republičkog minimalca dok odsustvuju sa posla radi nege deteta nakon porodjaja. Kao dugoročnu meru predložile su da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

Savetnice ministarke prof. dr Djukić Dejanović govorile su o tome koliko su svesne problema da se današnje porodice ohrabre da imaju jedno, odnosno prvo dete i da je u 2017. godini rodjeno 1000 “prvih beba” manje nego u 2016. godini, a što može biti i posledica velike migracije stanovništva i odlaska velikog broja ljudi iz Srbije. Obećale su da će sve informacije sa sastanka i predložene izmene zakona proslediti ministarki i detaljno je informisati o stavkama koje jesu goruće i koje se pre svega tiču “nevidljivih radnica”.

Očekujemo pozive na sastanke i iz drugih ministarstava kojima smo se nedavno obratile (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo finansija), kao i poziv predsednice Vlade Republike Srbije.

Dok se ne reše gorući problemi koji veliku grupu žena i njihovih porodica egzistencijalno ugrožavaju inicijativa #MameSuZakon će nastaviti sa svojim aktivnostima, a prva sledeća velika akcija je protest koji ćemo održati u centru Niša u četvrtak od 17 časova.