Saopštenja

OTVORENE RASPRAVE: „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”

Poziv - otvorena rasprava o izmenama zakona o raduPozivamo građane, narodne poslanike, odbornike, predstavnike nevladinih organizacija, nezavisnih institucija, sindikata i izvršne vlasti na otvorene rasprave o izmenama Zakona o radu u okviru projekta „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija“ koji ima za cilj poboljašanje položaja trudnica i porodilja koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora: privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu, autorski ugovor, ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, ugovor o dopunskom radu.

Cilj projekta je da se usvoje izmene Zakona o radu na koje se, između ostalog, i Republika Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji kroz proces integracija vezanih za Poglavlje 19, odnosno Klaster 3. Izmene bi se odnosile na izjednačavanje prava trudnica i porodilja koji su angažovne na nekom od fleksibilnih ugovora sa onima koje imaju ugovor o radu u pogledu korišćenja prava na bolovanje, odmor ili odsustvo sa posla zbog porođaja ili radi nege deteta.

Otvorene rasprave održaće se u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu u periodu od 28. novembra do 6. decembra. Ukoliko ste zainteresovani da se aktivno uključite u pisanje propisa koji će položaj trudnica i porodilja zaposlenih na fleksibilnim ugovorima učiniti boljim pozivamo vas da se prijavite na sledećem linku: https://forms.gle/eYbeA5t6of3wF8ZWA

Raspored održavanja otvorenih rasprava:

  1. KRAGUJEVAC – 28. novembar od 17 časova u Hotelu Kragujevac, Kralja Petra I br. 18, https://www.hotelkragujevac.com/
  2. NOVI SAD – 29. novembar od 15 časova u Hotelu Veliki, Nikole Pašića 24, https://hotelvelikinovisad.com/en/home/
  3. NIŠ – 05. decembar od 18 časova u Deli prostor, Davidova 2, https://deli.rs/
  4. BEOGRAD – 06. decembar od 13 časova u Medija centru, Terazije 3, https://mc.rs/

Podsećamo da smo usled nedostatka podataka (Republički zavod za statistiku), a za potrebe izrade buduće pravne i finansijske analize predloga izmene propisa sproveli istraživanje onlajn, pomoću Gugl upitnika u prve tri nedelje oktobra 2022. godine. Anonimni odgovori na 7 zatvorenih pitanja iz upitnika su stigli od 341 žene koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora ili su to nekada bile. Zaključke možete pogledati OVDE.

Projekat „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”, realizuje se u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji Trag fondacija sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE. Za sadržinu ovog materijala isključivo je odgovorano Udruženje Mame su zakon i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.