Saopštenja

Porodilje su još uvek kolateralna šteta

Pitali smo porodilje u Srbiji da li su još uvek kolateralna šteta i one su nam odgovorile da jesu. 

Podsećamo ministra finansija, ministra za brigu o porodici, kao i ministarku za rad na nedavno obećanje da će se ispraviti greška u vezi pogrešne primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i umanjenja nadoknada porodiljama čiji su poslodavaci koristili državne mere pomoći za otklanjanje posledica pandemije korona virusa u prvoj polovini prošle godine, zbog čega im je država omogućila odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, ali ne i oprost.

Ta grupa porodilja je tada nazvana “koletarnom štetom”, ali taj kolateral do danas nije ispravljen i ta grupa porodilja i dalje prima umanjene nadoknade. Mame su zakon apeluju na nadležne ministre da se ova greška u obračunu najhitnije koriguje, u skladu sa donetim odlukama i važećim zakonima države, ali i u skladu sa datim obećanjem.

***Podsećamo i na veoma važan propust kada je u pitanju zapošljavanje žena sa biroa iz jučerašnjeg saopštenja: http://localhost/mame/upozoravamo-na-jos-jedan-propust-da-li-ce-i-ove-zene-biti-kolateralna-steta/