Saopštenja

Poziv na konferenciju „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”

Pozivnica konferencija odsustvo pravo a ne privilegijaVeliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo na konferenciju „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija“ koju organizujemo u okviru istoimenog projekta koji ima za cilj poboljašanje položaja trudnica i porodilja koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora: privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu, autorski ugovor, ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, ugovor o dopunskom radu.

Cilj projekta je da se usvoje izmene Zakona o radu na koje se, između ostalog, i Republika Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji kroz proces integracija vezanih za Poglavlje 19, odnosno Klaster 3. Izmene bi se odnosile na izjednačavanje prava trudnica i porodilja koji su angažovne na nekom od fleksibilnih ugovora sa onima koje imaju ugovor o radu u pogledu korišćenja prava na bolovanje, odmor ili odsustvo sa posla zbog porođaja ili radi nege deteta.

Pravo na porodiljsko, a ne privilegija baner

O tome kakav je aktuelni pravni okvir, kakvi su planovi države i šta kaže praksa u pogledu primene odredbi Zakona o radu koji se odnose na angažovanje radnika na fleksibilnim ugovorima, sa posebnim osvrtom na položaj trudnica i porodilja, na koferenciji će govoriti:

  • Marica Bursać, sekretarka i pravna savetnica Udruženja Mame su zakon
  • Doc dr Dragan Stanojević, Filozofski fakultet UB, Odeljenje za sociologiju
  • Jasmina Vuković, načelnica Odeljenja za upravne i nadzorne poslove u oblasti socijalne zaštite pri
  • Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja
  • Aleksandra Čamagić, Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, Beograd
  • Dragan Todorović, predsednik Saveza samostanih sindikata Beograd
  • Aleksandra Mirković, koordinatorka UGS Nezavisnost
  • Tatjana Prijić, viša savetnica u timu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti
  • Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame su zakon

Konferencija će se održati u četvrtak, 27. oktobra od 11 do 12:30 časova u Velikoj sali  u Beogradu. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je Udruženje sprovelo u prvim nedeljama oktobra.

Projekat „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”, realizuje se u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji Trag fondacija sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE. Za sadržinu ovog materijala isključivo je odgovorano Udruženje Mame su zakon i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

Srdačan pozdrav,
Tatjana Macura
predsednica Udruženja Mame su zakon

Partneri konferencije Pravo na porodiljsko, a ne privilegija