Saopštenja

Produžava se porodiljsko bolovanje

Produzeno porodiljskoMame su zakon pozdravljaju nove izmene koje je najavila ministarka Kisić!

Produžetak odsustva sa posla sa 12 na 15 meseci za prvo dete, odnosno 18 meseci za drugo dete mera je koja će u mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

Ako uzmemo u obzir da je polazak u vrtiće omogućen tek nakon što dete napuni godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis vrši u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera svakako znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava.

Da bi ove mere dobile pun smisao potrebno je izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom su verovatno najčešće izmene propisa, te se iskreno nadamo da će uskoro doći trenutak da se i ova mera upotpuni.

Iskustvo Mame su zakon sa donosiocima odluka je takvo da nam najčešće vrata otvaraju žene, pre svih ministarka Darija Kisić i mi joj se na kraju ove godine iskreno zahvaljujemo na saradnji i želji da nas sasluša i dobre predloge prihvati – ono što je dobro za žene dobro je za čitavo društvo.

Srećni praznici! 🎄

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#IPreduzetniceSuMame
#PreduzetniceSuZakon