Saopštenja

Rasprava u Beogradu – Kada se porodim primaću 3.600 dinara mesečno!

Juče, 18.09.2018. godine,  je u Maloj sali Gradske opštine Stari grad održana druga otvorena rasprava o lošim efektima primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. U raspravi su učestvovale trudnice na koje se zakon koji je nedavno stupio na snagu odnosi, predstavnici nevladinih organizacija, političkih organizacija i jedan zainteresovani budući otac.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra osvrnula sa na problematičnu odredbu u okviru člana 26. koja se tiče uslovljavanja isplate dečijeg dodatka za decu koja pohađaju, odnosno ne pohađaju redovno osnovnu i srednju školu, smatrajući da diskriminacija dece po toj osnovi ne sme postojati s obzirom da deca nisu odgovorna za eventualno ne pohađanje nastave, već roditelji, a da su ona upravo ta koja su sankcionisana.

Dragana R., dvadesetšestogodišnja trudnica pred porođajem, iznela je svoje lično iskustvo i sve prisutne ostavila bez teksta. Naime, Dragana je odmah nakon završenog fakulteta volontirala u javnom preduzeću dve godine (bez finansijske nadoknade), zatim se zaposlila na određeno i pre nego što je ostala u drugom stanju imala je tek nekoliko meseci radnog staža. Ona je prinuđena da održava trudnoću, zbog čega je u kontaktu sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu saznala da će nakon porodiljskog odsustva, a po osnovu nege deteta primati tek 3.600 dinara mesečno. Ukratko, fakulteteki obrazovana žena, koja je najveći deo svog radnog iskustva provela volontirajući, sada je kažnjena i egzistencijalno ugrožena samo zbog toga što se odlučila da rodi prvo dete.

Ferida Čustović, odbornica u Skupštini Grada Beograda, naglasila je da je podrška javnosti grupi žena na koje se odnose odredbe ovog zakona neophodna kako bi se izvršio pritisak na Ministarstvo za rad. Oni moraju da ne zatvaraju oči pred ovim velikim problemom i moraju u najkraćem roku izvršiti adekvatne izmene.

Narodna poslanica, Ljupka Mihajlovska osvrnula se na odredbu koja se tiče nadoknade za tuđu negu i pomoć koja je uskraćena deci koja po osnovu invaliditeta imaju pravu na istu. Ministarstvo je kao razlog navelo to što majke imaju pravo na nadoknade po osnovu porodiljskog i odsustva sa posla radi nege deteta, pri čemu su još jednom pokazali nerazumevanje namena ovih u potpunosti različitih nadoknada. Mihajlovska je naglasala da se sporni stav kojim se ukida nadoknada za tuđu negu i pomoć mora izbrisati.

Pokret centra nastavlja sa otvorenim raspravama u akciji “Mame su zakon!”, a sledeća će se održati u četvrtak u Kragujevcu. Konačan Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u skupštinsku proceduru predaće narodna poslanica Tatjana Macura zajedno sa zainteresovanim trudnicama i porodiljama 25. septembra u podne.