Saopštenja

Rebalans budžeta je prilika da se povećaju dečiji dodatak i cenzus za dečiji dodatak

Povećanje dečijeg dodatkaIznenada zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta dobra je prilika da se razmotre mere podrške porodici koje mogu dovesti do smanjenja siromaštva.

Mame su zakon podržavaju predlog Fiskalnog saveta da se poveća dečiji dodatak za četvrtinu, sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara, ali i dodatno predleže da se podigne i dohodovani cenzus sa dosadašnjih 10.708 na 13.000 dinara.

Dohodovni cenzus se godinama nije menjao iako su cene i inflacija rasle. Povećanjem i dohodovnog cenzusa bi bio obuhvaćen veći broj dece iz najugroženijih porodica.

Medijalna neto zarada iznosi oko 56.000 dinara, a to znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno prima manje od ovog iznosa, koji je i bez inflacije (od oko 14%) svakako nedovoljan za pristojan život.

“Komentare da je život poskupeo možete sve češće čuti od porodica iz srednje ili više srednje klase, a kamoli od onih najugroženijih. Predlog Fiskalnog saveta da se kroz set mera koji obuhvataju veća izdvajanja za podršku najugroženijima, ali i izmene u pogledu oporezivanja ublaži kriza koja nas ne može  i neće zaobići je dobar. Na narodnim poslanicima je da slušaju građane i nezavisne institucije, ali i da budu njihov glas u Skupštini. Potrošačka korpa je sve skuplja. Rast plata ne prati rast cena i inflaciju i zato je neophodno da se onima koji su najugroženiji pomogne. To je uloga države”, navela je Tatjana Macura, predsednica Mame su zakon.