Самохране мајке у страху од губитка посла због корона вируса

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Самохране мајке у страху од губитка посла због корона вируса
Mar 17, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Корона вирус паралисао је цео свет. Најугроженија је старија популација и јесте природно да се владе свих земаља најпре баве њима, њиховом безбедношћу, порукама да морају бити у изолацији, економском и сваком другом подршком.

У Србији је у међувремену проглашено ванредно стање и, између осталог, донета одлука да се предшколске и школске установе затворе. Мера је дошла изненада и поставља се логично питање како да се родитељи организују за чување деце млађе од 12 година ако претпоставимо да им је “бака и дека сервис” раније био једина подршка. То је донекле решено. Влада РС донела је одлуку да један од запослених родитеља може остати код куће док је ванредно стање. Та је одлука добра и ми је поздрављамо.

Међутим, у Србији живи и велики број самохраних мајки које немају коме да оставе своју децу, а добијају претње отказом ако се на свом послу не појаве у наредним данима. У току јучерашњег дана многе су се обратиле удружењу “Маме су закон”. Неке су мајке нашле решење у томе да децу поведу на посао – испоставиће се, сигурне смо у то, да је то дугорочно неодрживо. Неке су морале да остану код куће јер раде у великим колективима, а рад од куће није опција због чега су им и већ првог дана ванредног стања упућене претње отказом.

Татјана Мацура, народна посланица и оснивачица “Маме су закон” апелује на Владу РС да се супротстави одлукама послодаваца да ове жене добију отказ, да им се омогући да остану код куће док траје ванредно стање и да Министарство за рад, Министарство финансија и Министарство привреде пронађу начин како да послодавце растерете у периоду у којем њихове раднице морају да остану код куће са децом.

“Неке мајке могу свој посао радити од куће, али је велики број оних које то не могу – здравствене раднице, трговкиње, фризерке, раднице у фабрикама итд. Да ове мајке не би данас или након престанка ванредног стања остале без посла, држава мора да нађе начин како да охрабри послодавце да то не чине. Надам се да овакве одлуке нису последица бахатости послодаваца, већ последица економске кризе која је већ ту или ће ускоро стићи и зато је једно дубље разумевање односа између послодаваца, запослених самохраних мајки, државе и надлежних министарстава неопходно”, истакла је Мацура.

Leave a Reply