Saopštenja

Samohrane majke u strahu od gubitka posla zbog korona virusa

Korona virus paralisao je ceo svet. Najugroženija je starija populacija i jeste prirodno da se vlade svih zemalja najpre bave njima, njihovom bezbednošću, porukama da moraju biti u izolaciji, ekonomskom i svakom drugom podrškom.

U Srbiji je u međuvremenu proglašeno vanredno stanje i, između ostalog, doneta odluka da se predškolske i školske ustanove zatvore. Mera je došla iznenada i postavlja se logično pitanje kako da se roditelji organizuju za čuvanje dece mlađe od 12 godina ako pretpostavimo da im je “baka i deka servis” ranije bio jedina podrška. To je donekle rešeno. Vlada RS donela je odluku da jedan od zaposlenih roditelja može ostati kod kuće dok je vanredno stanje. Ta je odluka dobra i mi je pozdravljamo.

Međutim, u Srbiji živi i veliki broj samohranih majki koje nemaju kome da ostave svoju decu, a dobijaju pretnje otkazom ako se na svom poslu ne pojave u narednim danima. U toku jučerašnjeg dana mnoge su se obratile udruženju “Mame su zakon”. Neke su majke našle rešenje u tome da decu povedu na posao – ispostaviće se, sigurne smo u to, da je to dugoročno neodrživo. Neke su morale da ostanu kod kuće jer rade u velikim kolektivima, a rad od kuće nije opcija zbog čega su im i već prvog dana vanrednog stanja upućene pretnje otkazom.

Tatjana Macura, narodna poslanica i osnivačica “Mame su zakon” apeluje na Vladu RS da se suprotstavi odlukama poslodavaca da ove žene dobiju otkaz, da im se omogući da ostanu kod kuće dok traje vanredno stanje i da Ministarstvo za rad, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede pronađu način kako da poslodavce rasterete u periodu u kojem njihove radnice moraju da ostanu kod kuće sa decom.

“Neke majke mogu svoj posao raditi od kuće, ali je veliki broj onih koje to ne mogu – zdravstvene radnice, trgovkinje, frizerke, radnice u fabrikama itd. Da ove majke ne bi danas ili nakon prestanka vanrednog stanja ostale bez posla, država mora da nađe način kako da ohrabri poslodavce da to ne čine. Nadam se da ovakve odluke nisu posledica bahatosti poslodavaca, već posledica ekonomske krize koja je već tu ili će uskoro stići i zato je jedno dublje razumevanje odnosa između poslodavaca, zaposlenih samohranih majki, države i nadležnih ministarstava neophodno”, istakla je Macura.