Saopštenja

Sastanak ministarke Darije Kisić i predsednice Udruženja Mame su zakon

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografijuNa poziv ministarke za brigu o porodici i demografiju danas je održan sastanak novoizabrane ministarke, Darije Kisić i Tatjane Macure, predsednice Udruženja Mame su zakon.

Na sastanku je bilo reči o izmenama zakona koje se odnose na status trudnica i porodilja koje obavljaju samostalno delatnost, koje su angažovane na fleksibilnim ugovorima, koje su rodile više od četvoro dece, o garantovanim nadoknadama, kao i o olakšicama za poslodavce koji zapošljavaju žene sa decom predškolskog uzrasta. Razgovaralo se i o tome koliko je važno podići nacionalnu svest da se muškarci ravnopravno uključe u obaveze koje spadaju u neplaćeni kućni rad, ali i da se ne stigmatizuju oni koji to već čine.

Dogovoreno je da se već sledeće nedelje organizuje sastanak sa ministarkom zdravlja, Danicom Grujičić kako bi se razgovaralo o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na položaj trudnica preduzetnica kojima se u ovom trenutku isplaćuje nadoknada od 50% umesto od 100% tokom održavanja trudnoće.

Ministarka je pokazala visok stepen zainteresovanisti za teme koje je pokrenulo Udruženje Mame su zakon na čemu joj se zahvaljujemo.

Foto: FoNet (Slobodan Miljević/Vlada Srbije)