Saopštenja

Tačno je – mame su zakon! Pobeda!

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Očekujemo da Predlog uskoro uđe u skupštinsku proceduru, sa očekivanim stupanjem na snagu 1. jula ove godine.

Neke od izmena Zakona vrše se na osnovu donetih odluka Ustavnog suda Srbije od decembra prošle godine do danas, a neke su predmet pregovora Vlade RS i Udruženja “Mame su zakon” kroz sastanke koje smo imali sa ministarkom za rad i socijalna pitanja, ministrom za brigu o porodici i predsednicom Vlade RS.

Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne izdvajamo:

✅ Ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete.

✅ Minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla (do navršenih 3 meseca od rođenja deteta).

✅ Podizanje maksimalne isplate naknade sa 3 na 5 prosečnih zarada.

✅ Prava poljoprivrednih siguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiju.

❗Nakon što Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje #MameSuZakon uputiće amandmane narodnim poslanicima kako bismo pokušale da dođemo i do sledećih izmena:

🔴 Garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa.

🔴 Smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12.

🔴 Izjednačiti prava preduzetnica sa drugim porodiljama (izmeniti formulu po kojoj se obračunavaju naknade, korišćenje 2 godine odsustva sa posla za treće dete, pravo da i partneri koriste odsustvo sa posla radi nege deteta).

🔴 Prepoznati ovim Zakonom i porodice sa više od četvoro dece.

“Naša trogodišnja borba se konačno isplatila! Ustavni sud Srbije nije imao izbora jer su određene odredbe bile do te mere pogrešne i izvesno neustavne da je što se nas tiče bilo samo pitanje dana kada će odluke u korist porodilja biti donete, a ne i da li će. Naša borba se nastavlja, a ovo nas samo dodatno motiviše da ne odustajemo i da se konačno pozabavimo i drugim važnim temama koje se tiču zaštite dece, žena i porodica u celini”, izjavila je Tatjana Macura, narodna poslanica u XI sazivu Narodne skupštine i predsednica Udruženja “Mame su zakon”.

🤝 Zahvaljujemo se svima koji prate našu borbu i podržavaju nas – bez vas bismo odavno izgubile motivaciju.

🤝 Zahvaljujemo se medijima koji su pomogli da izvršimo pritisak kako bi se problemi počeli rešavati.

🤝Zahvaljujemo se i Vladi Republike Srbije što nas je čula – nadamo se da ćemo i druge izmene uskoro dočekati.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara! 🙋‍♀️

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame

Saopštenje Vlade RS: SAOPŠTENJE