Saopštenja

TRUDNICE I PORODILJE TRAŽE IZMENU ZAKONA O RADU

Zaposlene trudnice i majke u Srbiji različito su radno angažovane zbog čega prema poslodavcima, pa i državi imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava. Ovo je jedinstvena praksa u Evropi, a potpuno nepoznata u Evropskoj uniji.

U Srbiji u odnosu na one žene koje imaju ugovor o radu u značajno gorem položaju su one žene koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora (privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu, itd). Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor, trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta, a nemaju pravo ni na sindikalno organizovanje.


Prema istraživanju koje je udruženje Mame su zakon sprovelo u oktobru prošle godine, izveden je zaključak kako izgleda prosečna ženska osoba koja radi na fleksibilnim ugovorima. Ona ima između 25 i 35 godina, visoko je obrazovana, radi na privremenim i povremenim poslovima duže od 2 godine, svesna je koliko je loš ugovor pod kojim je angažovana i da radi isto što i njene koleginice koje imaju ugovor o radu (čestoni u istoj kancelariji, ali za manju platu i bez osnovnih radnih prava), odlaže roditeljstvo jer se oseća ekonomski nesigurno.

Da bi se položaj radnica koje žele da imaju decu izjednačio potrebno je izmeniti Zakon o radu tako da svi uživaju ista prava: “Udruženje Mame su zakon pripremilo je predlog izmene Zakona o radu i uradilo finansijsku analizu primene takve izmene. U zavisnosti od toga koji bi se scenario primenio za ovu izmenu Zakona država bi morala da opredeli između 24,4 i 34,4 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na mnoga druga, slobodno možemo reći, populistička linearna izdvajanja u poslednjih nekoliko godina. Takođe, u svim dokumentima javne politike iza kojih stoji država se govori o izjednačavanju položaja žena koje su radno angažovane i koje imaju ugovor o radu. Mi ćemo predlog izmene Zakona o radu u narednih nekoliko dana uputiti u skupštinsku proceduru, a građane pozivamo da ovaj zahtev podrže potpisivanjem peticije ‘Pravo na porodiljsko!’ koja se nalazi na sajtu mamesuzakon.org. Dakle, ako ima političke volje, a u dokumenta javne politike kažu da je ima, očekujemo od institucija da se naš zahtev po ubrzanom procesu razmotri”, izjavila je Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon.

Peticiju možete potpisati ovde.

#PravoNaPorodiljsko

#PokretPolet

#EUzaTebe

#DižemGlasZaMame

#MameNisuSame

#MameSuZakon