Saopštenja

U Novom Sadu održana prva otvorena rasprava o obespravljenim trudnicama i porodiljama

Sinoć, 17.09.2018. godine je u hotelu Novi Sad održana prva u nizu otvorenih rasprava u organizaciji Pokreta centra koja ima za cilj da se u saradnji sa građankama i građanima unapredi njihov Nacrt Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Učesnici rasprave složili su se da su efekti primene ovog Zakona koji je stupio na snagu 01. jula izuzetno loši po veliki broj trudnica i porodilja u Srbiji, pri čemu prednjače manjkavosti u okviru članova 13. i 17. aktuelnog Zakona, a koje se tiču načina obračuna nadoknada za vreme odsustva sa posla ove izuzetno osetljive grupe u periodu kada im je finansijska stabilnost i podrška najpotrebnija.

Marija Srdić, predsednica Sekcije za razvoj ženskog biznis liderstva Unije poslodavaca Vojvodine i aktivistkinja za ženska ljudska prava, ocenila je da je Zakon pisan u tonu borbe protiv “porodiljske mafije” i ocenila da je procena Ministarstva za rad paušalna kada kažu da su trudnice i porodilje oštetile budžet za 10,6 milijardi dinara i da su se verovatno osvrnuli na to koliko se žena nakon završenog porodiljskog odsustva ne vrati na posao – pri tom ne znajući da veoma često žene dobijaju otkaze jer njihovo mesto biva popunjeno nekom drugom osobom i da su najmanje u pitanju malverzacije, već da je u pitanju diskriminacija.

Poslanica u Skupštini Vojvodine, Katica Bengin ocenila je da su poljoprivredne osiguranice u jednom nezavidnom položaju i da će biti velikih problema da ova grupa žena u praksi ostvari pravo na sve nadoknade i da je 24 meseca nepremostiva prepreka na tom putu. U najmanju ruku je potrebno izjednačiti prava majki koje su poljoprivredne osiguranice sa pravima svih drugih majki, ako ne i dodatno pronaći neki afirmativniji model po kojem bi se ovoj grupi žena pomoglo.

Učesnici rasprave su se dodatno osvrnuli na grupu samohranih majki koje u ovom Zakonu gotovo da nisu prepoznate, a koje se susreću sa višestrukom diskriminacijom svakodnevno. Govorilo se i o štetnim efektima dosadašnje primene Zakona i kako bi se ovaj problem retroaktivno mogao rešiti. Bilo je reči i o afirmativnim merama koje se mogu preduzeti kako bi se majke, ali i očevi lakše i bezbrižnije vratili na posao, a najkonkretnija bi bila podrška države da se u okviru većih firmi otvore dnevni boravci ili vrtići za decu zaposlenih.

Predlozi koji se već nalaze u Nacrtu, a koji se tiču određivanja minimalne isplate ispod koje se ne može ići, povećanja maksimalne isplate i smanjenja broja meseci koja ulaze u obračun sa 18 na 12 naišli su na odobravanje i može se reći da je oko tih rešenja postignut konsenzus.

Pokret centra nastavlja sa raspravama sve do kraja ove nedelje.

Danas se otvorena rasprava održava u Beogradu, u Maloj sali GO Stari grad i počinje u 17 časova. U četvrtak i petak otvorene rasprave održaće se u Kragujevcu i Nišu, a konačan Predlog izmena i dopuna predaće narodna poslanica Tatjana Macura i zainteresovane trudnice i porodilje u utorak 25. septembra u podne. U popodnevnim časovima istog dana održaće se protestna šetnja od Knez Mihailove do Vlade Republike Srbije.