Saopštenja

Ustavni sud još jednu odredbu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proglasio neustavnom

Jedna pobeda za majke preduzetniceUstavni sud je na 16. sednici utvrdio da odredba člana 17. stav 4. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nije u saglasnosti sa Ustavom.

Odloženo je objavljivanje odluke u Službenom glasniku Republike Srbije za šest meseci i zato u ovom trenutku nemamo više informacija.

Međutim, ne brinemo jer je ovo bio slučaj i sa ranijim odlukama koje je Ustavni sud donosio u korist porodilja, a za koji smo uputili Predlog za ocenu ustavnosti.

Ovo u praksi najčešće znači da se ostavlja prostor zakonopiscu da izmeni odredbu koju je sud proglasio neustavnom, što je svakako #DobraVest koja upotpunjuje ono što smo ranije dogovorili u pogledu izmena zakona sa ministarkom Darijom Kisić, a što je nedavno potvrdio i Aleksandar Vučić.

Saveznice i saveznici, hvala vam na svakoj podršci – samo zajedno možemo stići do pobede!

#IPreduzetniceSuMame
#PreduzetniceSuZakon
#MameSuZakon

***Vest o ovoj odluci Ustavnog suda nadovezuje se na vest o pokretanju procesa u aprilu mesecu, a o čemu smo pisali ovde: https://www.mamesuzakon.org/ustavni-sud-pokrece-jos-jedan-postupak-za-ocenu-ustavnosti-da-li-ce-to-biti-dobra-vest-za-preduzetnice-i-porodilje-sa-fleksibilnim-ugovorima/