Saopštenja

Vlada bira – protestom ili razgovorom do dostojanstvenog materinstva?

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom menja se samo zbog toga što je Ustavni sud Srbije u decembru prošle godine doneo odluku da pojedine odredbe Zakona proglasi neustavnim na osnovu Predloga za ocenu ustavnosti iz februara 2019. godine koje je iniciralo Udruženje #MameSuZakon, a koje je podržalo više od 30 narodnih poslanika XI skupštinskog saziva.

Da toga nije bilo, ne bi bilo ni izmena koje se danas mogu naći u Nacrtu izmena koje predlaže Ministarstvo za brigu o porodici. Uz ovo su, upravo na naše uporno insistiranje, dodatno uneli i izmene koje se tiču majki koje su rodile decu sa invaliditetom, kao i minimalne naknade tokom porodiljskog odsustva.

Naša borba da do ovih izmena dođe nije bila laka:

📢 U četiri grada u Srbiji razgovarale smo sa ženama sa kojima smo napisale Predlog izmena ovog lošeg Zakona i uputile ga u skupštinsku proceduru, napisale smo i Predlog za ocenu ustavnosti.

📢 Održale smo nekoliko protesta u Beogradu (#MameNisuSame, #MameNisuMafija, #DižemGlasZaMame), protest u Nišu (#MameSuZakon) i izložbu #NevidljivaRadnica u Novom Sadu.

📢 Otkrile smo propuste u vezi sa primenom Zakona o porezu na dohodak građana koji unižava prava porodilja koje su zaposlene preko biroa, a čiji su poslodavci koristili državne podsticaje, kao i propuste koji su napravili veliku štetu porodiljama u vezi sa primenom odluke za podršku privredi za otklanjanje posledica pandemije corona virusa.

📢 Organizivale smo akciju podizanja svesti o pravima majki dece sa invaliditetom koja je rezultirala unetim izmenama, kao i akciju podizanja svesti o pravima preduzetnica koje ovaj Zakon posebno pogađa i višestruko diskriminiše.

📢 Jasno smo protiv centralizacije prava i usluga dostupnih porodiljama – nije važno gde živiš, jednaka prava za sve.

📢 Aktivno radimo na tome da nevidljive radnice, nezaposlene i ekonomski neaktivne porodilje postanu za sistem vidljive.

Razumemo da je republički budžet u velikoj meri opterećen otklanjanjem posledica pandemije, ali isto tako znamo da se pravilnom raspodelom, uz adekvatne izmene u Zakonu sredstva mogu pronaći.

Iz ovoga je jasno da #MameSuZakon ne odustaju od toga da se konačno uvedu izmene koje bi obezbedile dostojanstveno materinstvo ženama u Srbiji. Pregovori u vezi izmena Zakona se moraju nastaviti – nema prostora za nerazumevanje, a nama svakako neće biti prvi put da prava trudnica i porodilja zatražimo protestom i da kao i uvek pozovemo sve da nas u toj nameri podrže.