Влада бира – протестом или разговором до достојанственог материнства?

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Влада бира – протестом или разговором до достојанственог материнства?
Apr 3, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Закон о финансијској подршци породици са децом мења се само због тога што је Уставни суд Србије у децембру прошле године донео одлуку да поједине одредбе Закона прогласи неуставним на основу Предлога за оцену уставности из фебруара 2019. године које је иницирало Удружење #МамеСуЗакон, а које је подржало више од 30 народних посланика XI скупштинског сазива.

Да тога није било, не би било ни измена које се данас могу наћи у Нацрту измена које предлаже Министарство за бригу о породици. Уз ово су, управо на наше упорно инсистирање, додатно унели и измене које се тичу мајки које су родиле децу са инвалидитетом, као и минималне накнаде током породиљског одсуства.

Наша борба да до ових измена дође није била лака:

📢 У четири града у Србији разговарале смо са женама са којима смо написале Предлог измена овог лошег Закона и упутиле га у скупштинску процедуру, написале смо и Предлог за оцену уставности.

📢 Одржале смо неколико протеста у Београду (#МамеНисуСаме, #МамеНисуМафија, #ДижемГласЗаМаме), протест у Нишу (#МамеСуЗакон) и изложбу #НевидљиваРадница у Новом Саду.

📢 Откриле смо пропусте у вези са применом Закона о порезу на доходак грађана који унижава права породиља које су запослене преко бироа, а чији су послодавци користили државне подстицаје, као и пропусте који су направили велику штету породиљама у вези са применом одлуке за подршку привреди за отклањање последица пандемије цорона вируса.

📢 Организивале смо акцију подизања свести о правима мајки деце са инвалидитетом која је резултирала унетим изменама, као и акцију подизања свести о правима предузетница које овај Закон посебно погађа и вишеструко дискриминише.

📢 Јасно смо против централизације права и услуга доступних породиљама – није важно где живиш, једнака права за све.

📢 Активно радимо на томе да невидљиве раднице, незапослене и економски неактивне породиље постану за систем видљиве.

Разумемо да је републички буџет у великој мери оптерећен отклањањем последица пандемије, али исто тако знамо да се правилном расподелом, уз адекватне измене у Закону средства могу пронаћи.

Из овога је јасно да #МамеСуЗакон не одустају од тога да се коначно уведу измене које би обезбедиле достојанствено материнство женама у Србији. Преговори у вези измена Закона се морају наставити – нема простора за неразумевање, а нама свакако неће бити први пут да права трудница и породиља затражимо протестом и да као и увек позовемо све да нас у тој намери подрже.

 

Leave a Reply