Saopštenja

ZAŠTITITI ŽIVOTE TRUDNICA I PORODILJA U SRBIJI!

Duboko smo potrešeni zbog toga što je još jedna trudnica u Srbiji izgubila život. Ovaj put je to trudnica iz Užica.

Apelujemo na ministarku zdravlja, prof. dr Danicu Grujičić i Ministarstvo zdravlja da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda i da još jednom sa zdravstvenim osobljem prođu sve procedure koje se odnose na brigu o trudnicama i porodiljama. 

Žene u Srbiji su sa pravom zabrinute jer ne vide da iko snosi posledice usled nesavesnog odnosa prema pacijentkinjama, a tek povremene sankcije, koje se svode na suspenzije u državnim ustanovama, nažalost ne sprečavaju neodgovorne zdravstvene radnike da rade u privatnim ustanovama jer ni u tim slučajevima nema adekvatne provere.

Jasno je da je moguće da su nove tehnologije i brži i jednostavniji protok informacija doprineli da se o ovakvim slučajevima češće govori i piše, ali mi bismo svakako voleli da znamo da li je samo to u pitanju ili se propusti ipak češće dešavaju, posebno nakon pandemije korona virusa.

Pozivamo Ministarstvo zdravlja da objavi podatke iz kojih ćemo saznati koliko se trudnoća i porođaja završilo smrtnim ishodom, odnosno koliko trudnica, porodilja i novorođenčadi je preminulo u svim porodilištima u Srbiji u poslednjih deset godina?

Iz podataka koje dobijemo biće lakše raditi na unapređenju možda nedovoljno dobrih protokola i identifikaciji najkritičnijih tačaka, posebno u ovom post kovid periodu.

Moramo svi zajedno, a pre svih oni koji se brinu o zdravlju građanki i građana, raditi na tome da se u XXI veku životi ne gube na porođajnom stolu ili tokom održavanja trudnoće.

#DižemGlasZaMame

#MameNisuSame

#MameSuZakon