Saopštenja

Završni razgovori otvorenom raspravom na jugu Srbije u akciji “Mame su zakon”

U petak, 21.09.2018.godine je u prostorijama mesne zajednice Božidar Adžije u Nišu održana poslednja otvorena rasprava o Nacrtu Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci sa decom koje je inicirao Pokret centra. Rasprava se u svojoj suštini nije razlikovala od onih koje su već održane u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, a učesnici rasprave su se složili oko predloženih izmena.

Aktivistkinja iz Niša, Vesna L., govorila je o tome koliko je neophodno da ovaj Zakon prepoznaje sve buduće majke – kako one koje su u radnom odnosu, tako i one koje nisu. Među onima koje nisu zvanično u radnom odnosu ima mnogo onih koje su na crnom tržištu rada i za sistem su nevidljive. U skladu sa tim ona je predložila da sve porodilje u Srbiji bez izuzetka imaju pravo najmanje na mesečnu nadoknadu u visini minimalne zarade. Postavilo se pitanje – da li država ima novca za ovo? Svi prisutni su se složili da su sigurni da ima i da ukoliko se iz budžeta ne bi izdvajala sredstva za nepotrebnu administraciju u vidu dva ministarstva bez portfelja čije se nadležnosti preklapaju sa nekim drugim ministarstvima, zatim za upumpavanje novca u gubitaše, tj. propala državna preduzeća ili u “manje” projekte kao što su izgradnja fontana i jarbola, da bi novca u budžetu za isplatu ovih nadoknada u visini minimalca svakako bilo.

Slađana S., trudnica koja očekuje svoje prvo dete iznela je i to koliko problem nevidljivog radnika nije vezan isključivo za privatne firme, već da je široko rasprostranjena pojava i u javnom sektoru. Konkretno, ona ima dve fakultetske diplome, počela je da radi 2011. godine i to tako što je bez bilo kakve nadoknade godinama volontirala u državnoj firmi. Tek nedavno je stupila u radni odnos i to tako što je potpisala ugovor na određeno sa poslodavcem. Ona će, bez obzira na to što radi od 2011. godine, ostati na mizernoj mesečnoj nadoknadi od svega nekoliko hiljada dinara zahvaljujući obračunskoj formuli koja se nalazi u Pravilniku koji bliže određuje način isplate, a koji je donelo Ministarstvo za rad gotovo mesec dana nakon što je Zakon stupio na snagu. Ocenila je da je to pre svega udarac na njeno dostojanstvo, kao i na dostojanstvo njene porodice

Olivera Jović, moderatorka ove otvorene rasprave i majka troje dece, od kojih treće dete još uvek nema 10 godina, govorila je diskriminatornoj odredbi prema deci koja su, kao i njeno dete, rođena pre nego što je ovaj Zakon stupio na snagu. Postavlja se pitanje – da li je porodicama koje su se na treće i četvrto dete odlučili pre stupanja na snagu ovog Zakona ekonomski gledano laše nego porodicama koje se na taj korak odlučuju nakon ovog datuma? Takođe, osvrnula se i na to što su porodice koje su se ohrabrile da imaju više od četvoro dece diskriminisane i u ovom Zakonu praktično nisu ni prepoznate.

Poslednja otvorena rasprava pred predaju konačnog Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u skupštinsku proceduru ne bi bila potpuna da istoj nije prisustvovala jedna majka u drugom stanju i sa bebom u kolicima. Simbolično.

Ovim su zaključene otvorene rasprave u organizaciji Pokreta centra. Izrada konačnog Predloga biće završena do utorka, kada će Tatjana Macura zajedno sa trudnicama i porodiljama ovaj Predlog predati u skupštinsku proceduru. Pokret centra će na dalje podržavati akciju i protestnu šetnju organizovanu od strane trudnica i porodilja pod nazivom #MameSuZakon.